Política 07/03/2023

Un 8-M dividit al carrer i als partits de l'esquerra

El PSIB participarà en la manifestació del MFM i Podem ho farà a la de la Coordinadora 8M. MÉS per Mallorca serà a les dues marxes

3 min
La manifestació del 8M ha tengut un bloc transinclusiu.

PalmaDues manifestacions recorreran palma aquest 8-M per deixar paleses les reivindicacions feministes. D'una banda, la que organitza la Coordinadora 8M Transfeminista, que sortirà a les 18 h de la plaça d'Espanya. D'altra banda, la que encapçala, com cada any, el Moviment Feminista de Mallorca (MFM), que sortirà a les 19 h del parc de les Estacions i acabarà en el Born. Les declaracions de les responsables de la Coordinadora 8M no deixen lloc als dubtes de la divisió que hi ha a hores d'ara en el si del feminisme, tant a les Illes com a la resta de l'Estat, sobretot arran de l'aprovació de la llei trans. Aquesta nova manifestació s'ha convocat "com una resposta a la deriva transfòbica i reaccionària del moviment feminista de Mallorca", va manifestar la Coordinadora 8M, a més de remarcar que "les dones trans sempre han format part del feminisme". A 48 hores de les manifestacions aquesta divisió també es fa palesa en el si dels partits de l'esquerra. Mentre que el PSIB assistirà a la convocatòria del MFM i Podem ha anunciat que hi anirà a la de la Coordinadora 8M, MÉS per Mallorca tindrà representants a les dues manifestacions.

Els socialistes han anunciat que participaran a la marxa del MFM per reivindicar "la lluita contra la bretxa salarial i la feminització de la pobresa", i perquè "les dones puguin decidir sobre la seva maternitat i tots els aspectes de la seva vida", segons ha explicat aquest dilluns la portaveu adjunta dels socialistes, Silvia Cano. Ara bé, Cano ha matisat que les representants del PSIB han optat per aquesta convocatòria "des del respecte" per a la de la Coordinadora 8M.

Per la seva part, la portaveu adjunta de Podem, Esperança Sans, ha anunciat que el partit morat només participarà a la marxa de la Coordinadora 8M Transfeminista. "El fet que es convoquin dues manifestacions no és una divisió, sinó una mostra de la diversitat que hi ha dins del moviment feminista, com passa a molts altres moviments. Però l'important és l'objectiu comú", ha comentat. Sans ha remarcat que ambdues manifestacions persegueixen un objectiu comú, el qual és "la defensa i la reivindicació dels drets de les dones", malgrat que la convocatòria no sigui unitària i que hi hagi divergències quant a la llei trans que ha impulsat Podem en el govern espanyol.

Quant a MÉS per Mallorca, el partit ecosobiranista dona suport a les dues convocatòries. "Depèn de cada militant. Que cadascú participi en la que vulgui", ha dit el portaveu de MÉS, Josep Ferrà. Pel que fa a la divisió dins del moviment feminista, Ferrà ha fet una crida al diàleg i al debat. "Caldria arribar a un consens, i això es reflectiria en una manifestació unitària. Però avui dia això no està resolt. Hi ha canals de diàleg i espai de treball entre els dos de vista", ha afegit.

El lema del PP: 'Dones, sí o sí'

Pel que fa als partits de la dreta, la presidenta del PP, Marga Prohens, ha presentat el lema del seu partit, 'Dones, sí o sí', acompanyada d'altres dirigents populars. Prohens ha fet referència al lema del PSIB, 'Les dones ja no ploren, les dones decideixen', i ha reivindicat la llibertat de les dones per plorar. "Les dones ploren, evidentment. És sa", ha dit aquest dilluns. La líder popular ha reivindicat que les dones ho són "amb totes les lletres", i no "éssers menstruants ni persones gestants".

A més, Prohens ha criticat la divisió que està marcant aquest 8M, sobretot pel que fa a la llei trans i a la del només sí és sí –la presidenta popular ha recordat que s'han rebaixat les penes de 46 agressors sexuals a les Balears. En relació amb la llei trans, ha criticat que s'hagi aprovat sense tenir l'opinió d'experts i ha advertit que es desconeixen les conseqüències que tindrà sobre la violència masclista i sobre altres lleis que discriminen positivament les dones. Segons Prohens, les polítiques del govern espanyol han creat divisió en el moviment feminista. La presidenta del PP també ha indicat que participarà en la manifestació "de les feministes que diuen que el govern aprova lleis antifeministes", és a dir, la del Moviment Feminista de Mallorca.

Quant a les crítiques a la llei del només sí és sí, el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha defensat que aquesta norma "és bona per a les dones" i "molt positiva per a la seva protecció", encara que també ha reconegut que hi ha "efectes no desitjats". "La llei és un avenç important en la defensa dels drets de les dones", ha explicat. El representant de Podem no ha volgut opinar sobre la revisió d'aquesta norma, la qual s'ha de votar en el Congrés.

D'altra banda, el portaveu d'El Pi, Josep Melià, ha lamentat la manca d'unió en les reivindicacions feministes i ha demanat que no se'n facin instrumentalitzacions partidistes de les convocatòries del 8-M. "Hi ha voluntat de determinats sectors de voler capitalitzar en exclusiva reivindicacions feministes. Ha de ser un tema transversal, de total la societat, i la unitat d'acció seria el més desitjable", ha apuntat.

stats