Societat 23/02/2023

Un 8-M amb dues manifestacions diferents a Palma?

La Coordinadora 8-M Transfeminista neix per convocar una manifestació alternativa pel Dia de la Dona, "com una resposta a la deriva transfòbica del Moviment Feminista de Mallorca"

2 min
Convoquen una manifestació transfeminista pel 8 de març, a les 18 h, a la plaça d'Espanya.

PalmaDiverses ciutats de l'Estat –com ara Madrid– varen marcar un precedent el 2022, amb la convocatòria de dues manifestacions diferents pel 8 de març, Dia Internacional de la Dona. Tot i que Palma no va ser una d'aquestes, el clima de la (única) manifestació va fer palesa una divisió del feminisme al carrer, sobretot amb un evident enfrontament entre el bloc transinclusiu i les organitzadores, membres del Moviment Feminista de Mallorca. Enguany, però, és probable que Ciutat tingui dues convocatòries diferents per reivindicar el 8-M. Les primeres a ocupar aquesta data del calendari han estat les membres de la Coordinadora 8-M Transfeminista: aquest dijous ja han anunciat hora i recorregut de la seva manifestació, mentre que el Moviment Feminista de Mallorca encara no s'hi ha pronunciat.

Si bé encara queda per confirmar que les dues manifestacions no coincidiran, la Coordinadora 8-M ha deixat clar que la seva convocatòria neix "com una resposta a la deriva transfòbica i reaccionària del Moviment Feminista de Mallorca", segons han advertit aquest horabaixa en una roda de premsa. Així, han convidat a marxar amb elles "totes les companyes que creuen que el 8-M no podem deixar cap dona enrere a la manifestació". En el seu cas, partiran des de la plaça d'Espanya a les 18 h. El recorregut continuarà pel carrer dels Oms, la Rambla, el carrer Unió i acabarà al passeig del Born.

L'objectiu és "garantir que aquest 8-M hi haurà un espai segur per a totes les companyes, especialment per a les dones trans", fet que les ha obligades a crear "aquesta nova coordinadora" ad hoc. Però també pretenen "tornar el caràcter combatiu i de classe que la manifestació del 8-M representa per a les dones treballadores". Sota aquests dos eixos –el feminisme transinclusiu i de classe– s'aguanta el seu lema: "Aquest 8-M, foc al capitalisme, foc al patriarcat".

Les membres de la Coordinadora 8-M, aquest dijous.

Dos eixos de lluita

En aquest sentit, denuncien "l'esclat de violència contra les més oprimides", davant el qual la seva postura és clara. "Les dones trans sempre han format part del feminisme, per tant, quedar callades o excloure-les de la nostra lluita seria legitimar aquests missatges d'odi, violència i exclusió", adverteixen. Per això, recorden que "el col·lectiu trans arriba al 47% de taxa t'atur (la major dins la comunitat LGTBI)" i que "el 65% de les dones trans asseguren haver patit discriminació laboral".

Per altra banda, reclamen "un feminisme de classe, perquè les dones treballadores continuam explotades, discriminades i oprimides en tots els àmbits de les nostres vides, gràcies a l'aliança criminal del patriarcat i el capitalisme". En aquest punt, incideixen en altres eixos d'opressió que discriminen les dones "per l'origen –per ser migrada i racialitzada–, per tenir una imatge fora d'allò normatiu o del binarisme de gènere, per tenir discapacitat o diversitat funcional i, en general, per tot allò que no encaixa en el paradigma d'home, blanc i burgès". Finalment, pel que fa als homes, recorden que el seu paper és "facilitar l'organització, la participació i el lideratge de les seves companyes en aquesta jornada".

stats