Part Forana 18/03/2024

La Fira de les Dones activa el centre de Manacor de cultura i reivindicació

El cap de setmana feminista ha començat amb tallers, projeccions i concerts en una jornada molt animada i amb resposta de públic

Sebastià Vanrell
2 min
El centre de Manacorha acollit la IV Fira de les Dones de Manacor

ManacorQuan una ciutat assumeix amb responsabilitat un símbol de pertinença, les coses solen sortir bé. I més quan el repte és tan potent com la reivindicació anual que deixa. Un llegat que es construeix cada dia de l’any. El centre de Manacor ha acollit aquest cap de setmana la IV Fira de les Dones, als voltants del claustre de sant Vicenç Ferrer. Una gran varietat de paradetes artesanals i exposicions col·lectives s’han combinat aquest any amb activitats infantils, un dinar popular a la plaça de Font i Roig, música en viu i intervencions artístiques en llocs emblemàtics com l’antic cinema Goya.

Des de les 10 del matí fins a les 6 de l’horabaixa, el claustre fou l’epicentre de la creativitat i el feminisme a la ciutat, atès que s'oferiren propostes per a tots els públics en diferents disciplines. Estès a altres espais del centre de Manacor, la jornada tingué la col·laboració de diverses entitats ciutadanes, amb un espai especial dedicat a la memòria d’Antònia Matamalas Prohens, figura destacada del moviment feminista illenc i recentment finada.

Paradetes i activitats de la IV Fira de les Dones de Manacor
Paradetes i activitats de la IV Fira de les Dones de Manacor

La jornada inaugural, presidida per l’actuació de Toni Nito Creus, començà a les onze del matí, quan s'iniciaren els tallers de manualitats, sessions de contacontes, teatre infantil i altres activitats interactives com 'Posar Llum', una experiència de cianotípia, i 'Jardineria de guerrilla', per aprendre a crear paper plantable. També es dugué a terme un taller sobre estereotips masclistes titulat 'Les xarxes socials com a viver de cadells nazis'.

Per als amants de la literatura, es va presentar el llibre Filosofia salvatge, de l’autora Xisca Homar. A més, es pogueren visitar diverses exposicions d’art i projectes educatius, com Florir de Núria Sánchez, i Amb ulls de dona, a càrrec de l’Escola Oficial d’Idiomes de Manacor. Al cinema Goya tingué lloc la performança de l’artista santjoanera Lluïsa Febrer, Lesbianes Veganes, abans de la projecció de la pel·lícula Creatura, d’Elena Martín.

La primera de les dues jornades del cap de setmana tingué el seu punt àlgid amb un dinar comunitari a la plaça dels Pares Creus i Font i Roig, seguit d’una sessió de quina musical animada per Toni Nito Creus. Al capvespre, els assistents pogueren gaudir dels concerts de Sweet Poo Smell, PD Barrera i Corada Mixtape.

Les activitats continuaren diumenge, 17 de març, amb l’espectacle de cafè-teatre titulat Perla, música clàssica composta exclusivament per dones i la inauguració del mural Referents a la plaça del Sol i la Lluna de Portocristo, en record d’Antònia Matamalas. Paral·lelament, es pogueren visitar diverses exposicions artístiques, inclosa una de col·lectiva al cinema Goya i altres mostres individuals i en grup a l’espai Maart.

stats