Societat 02/03/2023

El Moviment Feminista sobre les dues manifestacions del 8-M a Palma: "Si confluïm totes, millor"

Tant la seva convocatòria com la de la Coordinadora Transfeminista tenen el vistiplau de la Delegació del govern espanyol a les Illes Balears

2 min
Les membres del Moviment Feminista de Mallorca aquest dijous a la plaça del 8 de març de Palma.

Palma"Si confluïm totes, millor. I com més siguem, més força tindrem". Així ha valorat la portaveu del Moviment Feminista de Mallorca (MFM), Sandra Serra, el fet que una entitat hagi convocat una manifestació diferent de la seva pel 8 de març, Dia Internacional de la Dona. Tot i que les convocatòries tenen hores i punts de partida diferents, els itineraris coincideixen al final –al carrer Unió i al passeig del Born–, si res no canvia, fet que pel MFM no suposa "cap problema".

Així, han confirmat que sabien que "la setmana passada va sortir una altra entitat dient que havia convocat", però han posat en dubte que tenguessin el vistiplau de la Delegació del govern espanyol a les Illes Balears per fer-la. L'ARA Balears ha consultat en quin estat es troben aquestes peticions i fonts de Delegació del govern espanyol ha confirmat que ambdues han fet la corresponent comunicació. 

Tot i aquesta aparent divisió, el Moviment Feminista de Mallorca ha triat com a lema per enguany "Fortes, juntes i dempeus". En la mateixa línia, les portaveus han reivindicat davant dels mitjans que per arribar als objectius de la igualtat "és necessària l'únió i la complicitat de totes. Que cap dona se senti exclosa d'una lluita que és de totes i per a totes, que no és individual, sinó col·lectiva enfront del masclisme i del sistema patriarcal".

Dues manifestacions per primer cop des del 2018

Sobre aquest fet també s'hi ha pronunciat, quan li ho han demanat els mitjans de comunicació, la directora insular d'Igualtat, Rosa Cursach. Segons ha explicat la membre del Consell de Mallorca en una roda de premsa sobre els actes que ha organitzat la institució pel 8-M, aquesta és la primera vegada "en la història recent, des del 2018", que hi ha dues manifestacions diferents pel Dia de la Dona. Ara bé, "anteriorment, sí que n'hi havia hagut" i, de fet, també hi ha pobles que "fan els seus propis actes", ha declarat Cursach.

Aprofundint en la qüestió, la directora insular ha apuntat que no lamenta "que hi hagi cap debat" o que hi hagi "diferents accents en la vindicació" feminista. I ha recordat que sempre han existit punts de vista diversos, tot i que no sempre s'han visibilitzat tant, com passa ara amb les xarxes socials. Sigui com sigui, el Consell de Mallorca ha inclòs ambdues convocatòries en la programació d'actes del 8-M, però ni Rosa Cursach ni el conseller de Presidència, Javier de Juan, han aclarit a quina participarà la presidenta del Consell, Catalina Cladera.

Programació 8M del Consell de Mallorca.
stats