Part Forana 29/11/2019

Vilafranca enforna la festa patronal

La bunyolada i la dansa dels Cavallets seran els actes centrals del dia de Santa Bàrbara

Ara Balears
2 min
Les bunyoleres preparen els dolços per a la nit de Santa Bàrbara.

VilafrancaVilafranca, amb el lema 'les festes ja estan enfornades' comença aquest divendres al vespre la celebració de la patrona del municipi, Santa Bàrbara, el 4 de desembre. Ho fa amb un extens programa d'activitats culturals i amb una lectura poètica en el marc de l'Any Maria Antònia Salvà, a la biblioteca. Aquest dissabte, el Cicle de Música de Butxaca presenta un concert de Tres Nit Trio a la sala auditori Francesc Amengual del Casal de Cultura.

Menció especial mereix la presentació del llibre de Jaume Sansó, Vilafranca (1931-1945). La II República. La por i la repressió a la guerra civil i la postguerra, editat per Lleonard Muntaner, i que tindrà lloc al Teatre Municipal el diumenge 1 de desembre.

En dies previs i posteriors al dia de la patrona, el 4 de desembre, s'inclouen altres activitats de caràcter cultural, lúdic, social i esportiu. Es faran tallers diversos, dins el marc de la Matinal de Tallers a l'Escola –amb tallers de robòtica, cuina, de manualitats, etc.– i altres activitats adreçades al públic familiar i infantil.

El dia de la patrona s'elaboraran els bunyols, que se serviran amb mistela després de la missa i després del ball dels Cavallets, a la plaça Major. El grup de dansaires actua dues vegades a l'any, la primera per les festes de la Beata, a final de juliol, i el dia de la patrona.

Activitats a l'escola

Un any més, no mancaran les activitats de Santa Bàrbara a l'escola, per donar a conèixer la part més tradicional de la festa als més joves. De les activitats esportives, destaquen la segona edició de la Cursa des Tro a peu (14,3 o 8 km), el diumenge 8 de desembre, precedida el diumenge abans, dia 1, per la primera edició de la Marató des Tro.

Actes que no falten a la festa patronal són la Camillada, el dijous dia 5 a les 20 h a la plaça Major, i el sopar de barbuts del poble, que celebren Santa Barba, dia 7 de desembre. La ballada popular del dia 8 de desembre amb el grup Brocalet posarà el punt i final a les festes dedicades a Santa Bàrbara.

stats