Festes
Part Forana 29/07/2022

Valldemossa torna a aplaudir la Beateta entre visques i llàgrimes

L'edició d'aquest any ha seguit el recorregut tradicional, a diferència de la del 2021, que es va haver d'ajornar i limitar

3 min
El carro triomfal de la beateta fent el recorregut pels carrers de Valldemossa.

PalmaEl 28 de juliol és el dia més destacat del calendari de tots els valldemossins. És la data en què cada any -llevat del 2020, que es va suspendre per la pandèmia, i el 2021, que es va ajornar al 12 de setembre per restriccions sanitàries- surt el carro de la beateta pels carrers del poble. "Que la meva filla hagi estat la beateta és millor que si m'hagués tocat la loteria", explica una veïna emocionada. I és que el sentiment per aquesta tradició és tan fort que molts no han pogut evitar que els caigués més d'una llagrimeta.

Malgrat que el patró de Valldemossa sigui Sant Bartomeu, la Beata és la figura del poble per excel·lència. El seu homenatge anual és tot un ritual que comença mesos enrere. Primerament, es fa un sorteig per elegir la Beateta, que ha de ser una nina valldemossina que compleixi els sis anys. Després es trien també els angelets, que són els acompanyants de la Beateta en el carro principal. Enguany l'elegida ha estat Martina Janer Balle. La resta viu el mateix dia molt intensament: es vesteixen de pagesos, omplen els paners dels nins amb caramels i fermen les mules als carros per fer una passejada per tot el poble.

Alguns dels veïns i veïnes del municipi vestits de pagesos.

Aquest 2022 les ganes no han minvat, sinó tot el contrari, i els carrers eren plens de veïns i també d'estrangers expectants del gran esdeveniment. Molts guaitaven pels balcons engalanats de domassos amb l'estampa en honor a santa Catalina Thomàs, esperant el gran moment del vespre. A la plaça de na Búger és on ha començat tot, han pujat la Beateta damunt el carro amb forts aplaudiments i llavors han pujat els angelets, que enguany eren Olívia Bernat Coll, Xim Timoner Mas, Oliver Boza Estaràs, Lucas Dos Santos Makhovytsky, Clàudia Pons Planas, Alma Reynés Morey, Nina Elisa Burwitz Misselbeck, Quim Janer Balle, Biel Bauzà Calafat i Àfrica Calafat Roldan.

Moment en què el carro triomfal ha arribat a la plaça de l'església de Sant Bartomeu i han fet l'encesa de llums.

A partir d'aquí els menadors, que ho són per herència familiar, s'han posat en marxa amb les someres. De fet, en revolts estrets, fins i tot han aixecat els carros per poder passar. Una vegada arribats a la plaça de l'església de Sant Bartomeu, ha estat l'instant culminant: l'encesa de llums i l'arrancada de la Banda de Música de Montuïri, els Xeremiers de sa Garriga i l’Escola de Música de Valldemossa. En aquest moment, els aplaudiments ja han estat massius i molts valldemossins s'han emocionat. "Un que no és de Valldemossa no ho pot entendre mai, no es pot descriure", assegura una altra veïna. Entre molts "Visca la Beata" ha començat a sonar la cançó Sor Tomaseta fins al final del recorregut. Els nins han tirat confits i caramels i els familiars han anat de banda a banda encalçant els carros. "És el millor dia de la meva vida", ha comentat un pageset de cinc anys.

Un dels carros de pagesos que han fet el recorregut tirant caramels.

En aquesta tradició valldemossina els detalls són molt importants. Anar vestit de pagès "com toca" és primordial, si no se segueixen els protocols -que, per cert, estan explicats dins el programa de festes-, els habitants s'enfaden i ho troben "vergonyós". També donen molta rellevància a la decoració del carro, que cada any es guarneix de manera diferent amb flors naturals. Tanmateix, no han faltat les fotografies i els vídeos, perquè són dates que a la gent del poble els posa "els pèls de punta". És més, és impossible anar a la Beata i no acabar sabent-se Sor Tomaseta: fins i tot els més petits l'han cantada durant tota la ruta amb il·lusió.

Activitats vinents

Si bé és cert que aquesta setmana ja s'acaben les festes, encara queden per davant algunes activitats destacades com tornejos, festes i el famós concurs de paelles. De tota manera, la cosa no s'atura aquí, ja que del 9 al 15 d'agost se celebren les festes de sa Marina i llavors, del 18 d'agost al 3 de setembre, tenen lloc les de Sant Bartomeu. No hi ha dubte que a Valldemossa el sentiment és viu i els costums són clau.

stats