HISENDA MUNICIPAL
Part Forana 21/10/2016

Son Servera redueix el deute a la meitat

Dels 17 milions que es devien el 2013 s’ha passat a 8,3 amb la darrera amortització

Miquel Barceló
2 min
Son Servera redueix  El deute a la meitat

Son ServeraEl deute municipal de Son Servera s’ha vist reduït a la meitat, segons les darreres dades econòmiques donades per l’equip de govern, que integren el PSOE i el grup Independents. Amb la darrera amortització aprovada aquesta setmana pel Consistori, d’1,8 milions d’euros, el deute quedarà en 8,3 milions i molt enfora dels 17 milions que marcaren el sostre municipal en números vermells el 2013.

Margalida Vives, responsable de l’àrea d’Hisenda de l’Ajuntament, ha recordat que el deute es va disparar quan el govern central del PP imposà als ajuntaments el pagament a proveïdors en un temps concret, la qual cosa obliga l’Ajuntament serverí a concertar un crèdit de vuit milions per liquidar la gran quantitat de facturació pendent. Això provocà que s’arribàs a un deute de 17 milions d’euros.

De llavors ençà, gran part dels romanents de les liquidacions pressupostàries anuals s’ha destinat a reduir deute, fins a arribar a la xifra actual de 8,3 milions d’euros.

“El 2013 estàvem amb un deute del 117% i ara el situarem en el 54,8%, lluny del 110% de màxim que té fixat el govern estatal. Creim que anam en bona direcció i s’ha de continuar en la línia de reduir-lo, tot i el convit de l’oposició a fer noves inversions pel marge d’endeutament que tenim”, ha explicat a l’ARA Balears Vives. L’Ajuntament anirà fent inversions amb subvencions i fons propis, segons Vives, “perquè el deute s’ha de reduir més”.

Enguany, 1,8 milions del superàvit de 2015 es destinen a cancel·lar deute bancari. Amb aquesta amortització sobre un deute de 10,1 milions d’euros, l’Ajuntament tancarà el 2016 amb uns números vermells de 8,3 milions d’euros, “molt per davall del de fa deu anys, que era de 10,7 milions”.

“Aquesta cancel·lació de deute s’ha pogut dur a terme després que els darrers tres anys s’hagin liquidat els pressuposts amb superàvit i s’hagin acomplit els requisits de la Llei d’estabilitat pressupostària, que inclou el termini de pagament als proveïdors i que a 31 de desembre de 2005 se situava en 31-35 dies”, subratlla Marga Vives, abans d’afegir que “s’està portant a terme un gestió econòmica molt prudent per fer front a la situació de crisi viscuda en l’àmbit global i que ara, a poc a poc, s’està aconseguint revertir de manera favorable”.

Romanent de 3,1 milions

Després de la liquidació positiva del pressupost de 2015, que es va liquidar amb un superàvit de 2,2 milions d’euros, l’Ajuntament disposa actualment d’un romanent positiu de tresoreria de 3,1 milions d’euros. Amb aquest marge, explica la regidora Vives, “l’equip de govern municipal, després de valorar diferents possibilitats, ha decidit destinar la major part d’aquest excedent, 1,8 milions, a la cancel·lació dels crèdits hipotecaris que més pesen al calaix municipal”.

L’Ajuntament, tot i la tranquil·litat que dóna la reducció del deute, vol seguir una línia de prudència i canalitzar les inversions dels propers anys dins el marge que permeti la tresoreria municipal, i tenint el suport d’altres institucions. “No només evitam augmentar l’endeutament, sinó que a més a més anam preparant l’economia municipal per encarar el futur amb una base més sòlida”, assegura la delegada d’Hisenda.

stats