Part Forana 07/04/2022

Un museu, un hostatge i un restaurant: els plans de l'Ajuntament de Sineu per al Palau de les Monges

El Consistori es reunirà els pròxims dies amb el Bisbat per presentar una proposta de possibles usos de l'edifici

3 min
Ajuntament de Sineu

Un museu, un hostatge i un restaurant. Aquests són alguns dels usos que l'Ajuntament de Sineu proposa per destinar al Palau dels Reis de Mallorca, un edifici declarat Bé d'Interès Cultural, propietat de l'Església i sense funció des del 2016. El consistori reclama des de temps enrere que el Bisbat cedeixi o rehabiliti l'espai, ja que es troba en estat de degradació, segons ha expressat en diverses ocasions el batle del municipi, Tomeu Mulet. Ara, l'edil presentarà oficialment al Departament de Patrimoni de la Diòcesi un projecte per al futur del lloc.

En concret, l'Ajuntament suggereix tres usos: el cultural, el mediambiental i el comercial. Igualment, en el projecte el Consistori recorda que si el monestir tornàs a ser habitat per una comunitat religiosa, aquesta situació podria ser totalment compatible amb els dos primers usos. Cal recordar que el Bisbat va anunciar el passat mes de maig l'arribada d'un grup de monges de Colòmbia per instal·lar-s'hi, però finalment no es va arribar a produir.

D'aquesta manera, el Consistori planteja que el monestir es converteixi en un museu i un espai per a activitats culturals diverses. De fet, en el projecte es proposa que es podrien albergar col·leccions com la d'escudelles dels segles XV i XVI que guarda la parròquia del poble i que necessita un lloc definitiu per mantenir-se en condicions òptimes, o fins i tot dedicar una secció a la vida monàstica de la darrera congregació que ha habitat el Palau. Igualment, el mateix edifici és de gran valor històric, tot i que s'haurien de fer inspeccions arqueològiques per determinar els seus orígens com a fortalesa islàmica, segons relata el document del projecte.

Pel que fa als usos culturals, l'Ajuntament suggereix un calendari de visites guiades i controlades per a grups reduïts. A més, asseguren que "seria interessant" determinar una aula multifuncional per fer-hi conferències, tallers, exposicions, etc.

La rendibilitat del monument

Per tal de fer rendible el manteniment del monument, el Consistori proposa una zona de restaurant i una altra d'hostatgeria. L'Ajuntament ofereix al Bisbat llogar l'espai per ubicar-hi un restaurant de categoria de l'estil dels paradors nacionals. Igualment, segons figura en el projecte, la intenció és no afectar l'arquitectura de l'espai i s'apunta que la cuina conventual ja es troba modernitzada, la qual cosa afavoreix que es pugui equipar i transformar de nou.

Una altra via per treure profit a l'edifici és habilitar les actuals cel·les com a habitacions d'hostatgeria, mantenint el caràcter monacal amb un mobiliari senzill i pràctic. Això sí, s'hauria d'estudiar un espai d'accés i alguna estança apropiada per als usuaris. D'aquesta manera, el Consistori vol atreure públic com excursionistes, ciclistes i interessats en el turisme d'interior. En aquest cas, la gestió també es traspassaria en règim de lloguer.

L'exterior del monestir

El recinte té espais enjardinats, com l'hort de la cuina o el de Son Mondo, que té una extensió d'uns 1.100 m² i on hi ha principalment arbres fruiters. Per a l'Ajuntament, es tracta d'un espai ideal per practicar l'agricultura ecològica i fins i tot fer-hi cursos i treure rendiment econòmic i social. A més, el Consistori proposa involucrar les escoles del municipi en el projecte agrícola.

Les referències d'altres projectes

A través d'aquestes propostes, que van en sintonia amb les converses del Consistori amb el Bisbat, Sineu s'emmiralla en l'exemple de la gestió en altres monuments del mateix estil, com el monestir de Santa Maria de Pedralbes o el de les franciscanes de la Puríssima Concepció de Palma, que manté una part del convent oberta al públic.

A banda d'això, des del Consistori recorden que "la col·laboració d'aquest monument és imprescindible, respectant en tot moment la voluntat de la seva propietat i involucrant, si és possible, tant l'Ajuntament com el Consell de Mallorca, institució local amb competències en patrimoni".

stats