Part Forana 27/12/2018

Santanyí comença el seu pla d'acció per a l'energia sostenible i el clima

Una mobilitat més pràctica, reduir el consum i el foment del transport públic, entre les mesures que aplicarà

M. Barceló
1 min
El municipi de Santanyí comença el pla municipal per a la sostenibilitat.

SantanyíL'elaboració d’un inventari municipal de consums energètics i d’emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEH), associats als principals sectors d'activitat, i la realització d’avaluacions energètiques en diversos equipaments municipals són les accions que han de vertebrar la primera actuació de l'Ajuntament de Santanyí en el marc del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC).

Aquesta fase serveix per analitzar la situació actual de Santanyí i definir l’estratègia per reduir les emissions de GEH. El PAESC serà l’eina que guiarà el municipi per assolir el compromís de reducció d’emissions de GEH més enllà del 20% per a 2020 i del 40% per a 2030 respecte de 2005.

Pacte de batles i batlesses de la UE

Cal recordar que el PAESC és un dels elements fonamentals per aconseguir els objectius que marca el Pacte de Batles i Batlesses pel Clima i l’Energia, iniciativa de la Unió Europea que impulsa la lluita contra el canvi climàtic en l'àmbit local i al qual l’Ajuntament de Santanyí es va adherir de manera voluntària el dia 11 d’agost de 2016.

El procés d’elaboració del PAESC a Santanyí, que es durà a terme en diferents fases, es va iniciar de fet el passat mes de novembre quan es va reunir el batle del municipi, Llorenç Galmés, amb els representants del Consell de Mallorca i l’equip que donarà assistència tècnica al municipi.

Amb els resultats d’aquesta primera fase, es definiran accions per actuar en camps tan diversos com ara el foment de la mobilitat sostenible i l’ús del transport públic, l'estalvi energètic en l'enllumenat públic i l'aplicació de mesures de millora energètica als edificis de titularitat municipal, entre d'altres mesures.

Identificació de riscos

De manera simultània, s’avaluaran els riscos i les vulnerabilitats climàtiques del municipi davant del canvi climàtic per tal de definir l’estratègia d’adaptació mitjançant una sèrie d’accions que permetran incrementar la resiliència del municipi davant dels riscos identificats. Un aspecte important en el procés de definició de les accions del PAESC, tant de mitigació com d’adaptació al canvi climàtic, serà la participació dels diferents actors locals, i per això, s’incorporarà un procés de participació i comunicació tant del mateix Ajuntament com de la ciutadania en general.

stats