Part Forana 22/10/2020

L'oposició de Binissalem estudiarà aquest divendres la possibilitat d'una moció de censura

El PP, MÉS i el PSOE es reuniran per acordar una resposta conjunta a la manera actuar del batle Victor Martí, investigat per l'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció

T.riera
3 min
Pepa Ramis intervenint durant la pressa de possessió de Víctor Martí. / M. B.

ManacorEls portaveus de l'oposició de Binissalem, el PP, MÉS i el PSOE, han convocat una reunió per a aquest divendres a les 19 h per trobar una solució conjunta a la manera d'actuar de l'actual equip de govern i estudiar la possibilitat de presentar una moció de censura. El batle Victor Martí està sent investigat per l'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció per presumptes irregularitats en contractacions i pagaments des de l'Ajuntament a empreses i persones privades en els exercicis 2018, 2019 i 2020. Els fets dels quals se l'acusen podrien incórrer en delictes de prevaricació, falsedat documental i malversació.

L'Oficina Anticorrupció investiga totes les factures extrajudicials, centrant-se en set empreses i particulars. Sol·licita al batle les còpies dels expedients complets de contractació, el detall dels pagaments efectuats i una còpia dels informes d'intervenció respecte de les factures. Des del passat 9 d'octubre, Martí té un termini màxim de deu dies per entregar la documentació requerida.

Entre els expedients que l'Oficina Anticorrupció ha reclamat, hi ha el borsí de feina d'operari de brigada d'obres que es va convocar el 2018. En relació amb això, el PSOE acusà el batle de paralitzar-lo per poder contractar de manera irregular una empresa afí a ell.

Aquests fets ja fa temps que són denunciats des de l'oposició. Arran de les sospites d'irregularitats, el PP, MÉS i el PSOE ja es negaren a aprovar els pressupostos municipals. El batle va haver de sotmetre a una qüestió de confiança els pressupostos per aconseguir-ne l'aprovació.

PP i PSOE eviten fer referència a una moció de censura, però assenyalen que la intenció de la reunió és cercar una solució entre els tres partits per treure Unió x Binissalem de l'equip de govern. L'oposició creu que les "situacions excepcionals requereixen que actuem de manera excepcional".

MÉS aposta per un nou govern d'esquerres

Des de MÉS assenyalen que en cas de moció de censura, no veuen altra solució que un govern d'esquerres. Consideren que Binissalem necessita un govern de renovació que dugui a terme una gestió transparent i que sigui contraposat a l'equip actual.

MÉS, per tant, intentaria establir un govern d'esquerres amb acords puntuals amb el PP. No obstant això, els populars foren el partit més votat dels tres que formen l'oposició i tenen quatre regidors, mentre que MÉS en té dos, igual que el PSOE.

El PP no es mostra sorprès

Andreu Villalonga, portaveu del PP de Binissalem, assegura que "no ens ve de nou la investigació". Segons Villalonga, el 2018 romperen el pacte que governava al municipi per la falta de control i la manera de treballar que cada pic s'escapava més de la legalitat.

El portaveu insisteix que "ara es demostra que la nostra sortida de l'equip de govern no va ser una capritxada, sinó que hi havia un gran motiu". També assenyala que "respectam la investigació" i que "a l'oposició tenim tres punts de vista ideològics diferents però farem un front comú a aquesta situació".

El PSOE denuncia la manca de transparència

La portaveu del PSOE, Pepa Ramis, assegura que "fa més d'un any i mig que denunciam la manca de transparència i la manera d'actuar de l'equip de govern". Ramis assenyala que la tècnica del batle, Victor Martí, fins avui era dir que "l'oposició va en contra meu", però ara "ja és una realitat que no fa les coses bé".

La portaveu denuncia també que quan se sol·licita informació al batle sobre informes o expedients, aquest no la facilita, cosa que "promou la desconfiança total en l'equip de govern". Ramis posa com a exemple una partida de 450.000 euros d'una factura extrajudicial no prevista en els pressupostos de la qual el batle no ha volgut donar cap explicació.

La socialista insisteix que Binissalem viu un "caos administratiu i econòmic" per l'actuació de Martí, i que "és la primera vegada en la història del municipi que s'arriba al límit que s'hagi d'investigar el batle per possibles irregularitats".

stats