Juliette
Part Forana 28/02/2023

La neu fa trenca a milers d'oliveres de la Serra

De Pollença a Sóller, els pagesos n'han de quantificar les pèrdues, després que els arbres s'hagin esqueixat per no poder suportar el pes

3 min
Olivera esqueixada a la finca dels Seregalls de Fornalutx

PalmaDes de Pollença fins a Sóller, passant per Escorca i Fornalutx, són milers les oliveres que s'han esqueixat perquè les branques no han pogut aguantar el pes de la neu. La trenca (terme amb què s'anomena la trencadissa de branques per la neu) ha afectat no només les oliveres de les marjades més altes, com és habitual, sinó també les que estan situades més avall. Tot i que els pagesos encara no han quantificat les pèrdues, asseguren que hi haurà molts d'arbres que s'hauran fet malbé.

"Estant a ca nostra he sentit el renou de com els cimals de les oliveres s'esqueixaven. Que la neu faci trencadissa no és cap novetat, perquè passa cada any. El que no és usual, però, és que afecti les oliveres de tan avall. La cota de neu ha baixat molt i fins i tot ha fet trenca de les oliveres més a prop de les cases", comenta Miquel Gual, president de la cooperativa de Sant Bartomeu de Sóller i propietari de la finca dels Seregalls de Fornalutx.

Branca d'olivera esqueixada als Seregalls, a Fornalutx.

Segons Gual, "el vent que es va moure dilluns a vespre va fer minvar el desastre". "El vent va espolsar les branques i les va descarregar del pes de la neu. Si no hagués estat així, encara hi hauria més cimals en terra. La neu de pedaç és aquella que fa quan en terra és eixut, i tot d'una va aferrar damunt les branques de les oliveres", explica Gual.

Marges esbaldregats

La trencadissa d'arbres s'estén per la zona central de tota la Serra, a la banda de Pollença, davant les cases de Lassarell s'hi acumulen més 30 cm de neu. "D'ençà de l'any 1985 jo no havia vist tanta de neu arreplegada davant les cases", comenta Miquel Àngel March, exbatle del municipi i propietari d'aquesta finca. "No m'he mogut de devora el foc, perquè es difícil moure's per la neu, però just de damunt el portal veig cimals d'alzina, de garrovers, d'ullastres i oliveres que estan per terra", comenta March per via telefònica. "Els arbres són motiu de preocupació, però segurament també hi haurà altres mals. El torrent de Lassarell en aquests moments va molt ple. Probablement l'aigua haurà esbaldregat marges i fet malbé els camins", argumenta qui també va ser president del GOB.

Més de trenta centímetres de neu s'acumulen davant les cases de Lassarell a Pollença.
El torrent de Lassarell du molta d'aigua, cosa que pot fer-ne esbaldregar els marges.

Els propietaris de la finca de Fartàritx del Racó també han difós en un vídeo els desperfectes que la neu ha causat en les oliveres. Asseguren que n'hi ha centenars amb els cimals esqueixats, mentre que els torrentons i saragalls va plens d'aigua, a causa de la neu acumulada.

Centenars d'oliveres esqueixades a Fartàritx del Racó, a Pollença

Segons Joan Juan, gestor de la possessió de Son Torrella, dins el terme d'Escorca i a baix del puig Major, "ara esperem que no faci molt de vent, perquè en terra està molt banyat i les ventades desarrelarien els arbres i els arrabassarien". "L'alzina i l'olivera són els arbres amb la llenya més resistent, però els seus cimals també s'esqueixen amb el pes de la neu". "Els olivars engolits pel pinar i recuperats fa poc són els més vulnerables, perquè les branques de les oliveres, com que cercaven la claror, són llargues i primes. Això fa que s'esqueixin amb més facilitat a causa de les nevades i també les ventades", comenta Joan Juan.

Oliveres més horitzontals que no verticals

Miquel Gual també apunta a un canvi de tendència en la manera d'exsecallar les oliveres que afavoreix la trenca. "Antigament, com que l'oliva la collien els homes que s'enfilaven pels cimals, exsecallaven els arbres perquè es fessin alts. Ara, en canvi, se cerca que els arbres siguin més baixos i que les branques es facin més horitzontals. Per això, quan fa neu, se n'hi acumula amb més facilitat, les branques han d'aguantar més pes i s'acaben xapant", explica el president de la Cooperativa de Sant Bartomeu de Sóller.

"Encara no he pujat fins a Turixant, perquè amb aquesta nevada no em puc moure de Caimari, però segur que quan hi vagi trobaré molta de cosa en terra. És ben normal que les branques no puguin aguantar el pes i s'esqueixin. No vull pensar què em trobaré", comenta Jaume Gelabert, resident a Caimari i propietari d'aquesta finca del terme d'Escorca, situada a baix del puig Major, a prop de l'encreuament de sa Calobra.

stats