CANVI LEGISLATIU
Part Forana 15/01/2016

No hi haurà hotel a Son Bauló, Maioris ni Puntiró

Modificacions en la Llei de turisme deixen en paper banyat els tres projectes, que ja s’estaven tramitant

Margalida Bonnín
3 min
La llei Delgado va fer ressuscitar el projecte. / ARXIU

ManacorEls complexos hotelers de luxe que diferents grups empresarials havien projectat en diverses zones de Mallorca aprofitant la via lliure que els donava la Llei de turisme de Carlos Delgado hauran quedat en paper banyat, després de les modificacions duites a terme pel nou Govern amb el Decret de mesures urgents en matèria urbanística que afecen de ple aquesta llei. En concret, es tracta de la disposició addicional 19 de la Llei de turisme 8/2012, que permetia la construcció d’equipaments esportius en sòl rústic amb oferta complementària amb el pretext de la desestacionalització turística. La disposició transitòria primera del decret aprovat dimarts deroga durant dos anys aquest article amb caràcter retroactiu. Així doncs, paralitza els projectes malgrat que hagin iniciat la tramitació, en el cas que encara no hagin obtingut la declaració d’interès general, que atorga el Consell de Mallorca.

Grande, a Son Bauló

Hi ha tres projectes afectats per aquesta mesura. Un és l’hotel de luxe acompanyat d’instal·lacions per a ciclistes (una voltadora semicoberta, un circuit, etc.) que l’empresari Vicenç Grande va projectar en sòl rústic a Son Bauló (Santa Margalida) a través de l’empresa Drac SLU, de la qual és administrador el seu fill. L’hotel havia de ser de cinc estrelles i tenir 219 habitacions, amb un total de 450 places, el màxim que permetia la llei.

Aquest projecte es va presentar a l’Ajuntament de Santa Margalida el mes de desembre de 2013. Després que el Consistori -aleshores governat per Suma (PSOE i MÉS) i Convergència- s’hi pronunciàs en contra, se’n va iniciar la tramitació a través de la Conselleria de Turisme, que l’havia d’aprovar per després remetre’l al Consell. Durant aquest temps, el Govern ha sol·licitat dos informes a l’Ajuntament: un quan hi havia l’anterior equip de govern progressista i un altre amb el nou (PP-Convergència). Tots dos s’han contestat amb un informe desfavorable basat en arguments urbanísitcs. “La nostra posició contrària a aquest projecte no ha canviat”, indicà el batle, Martí Torres (PP).

Un hotel al golf de Maioris?

Un projecte de complex hoteler de luxe devora el golf de la urbanització de Maioris (Llucmajor) també havia d’aprofitar les facilitats de la llei Delgado. Així mateix, havia de disposar de 450 places, que en aquest cas estaven dividides entre un hotel d’unes 230 places i 110 apartaments, que complementarien les altres 220 places hoteleres.

L’Ajuntament de Llucmajor va emetre un informe que posava en qüestió el projecte, fa un mes. Segons el Consistori, la documentació presentada no quantificava clarament com es farien arribar els serveis necessaris fins a l’hotel. A més, s’ha de tenir en compte que el nou complex s’havia d’ubicar en una zona que ja està “molt massificada”, segons indica el batle de Llucmajor, Jaume Tomàs (MÉS). Els aqüífers, per exemple, ja han arribat més que al límit de la seva capacitat. La promotora del projecte era María José Hidalgo, directora general d’Air Europa (Globalia), filla de l’impulsor del golf de Maioris, Juan José Hidalgo. Precisament, entre els principals accionistes promotors d’aquest camp de golf, inaugurat l’any 2006, hi havia Vicenç Grande, aleshores president del grup Drac i ara impulsor de l’hotel per a cicloturistes de Son Bauló.

Estop a l’hotel del golf de Puntiró

Hi havia un projecte que estava en una fase de tramitació més avançada i que també s’aturarà. Es tracta d’un hotel de luxe adjacent al golf de Puntiró, a la carretera de Sineu a Palma. L’Ajuntament de Ciutat va emetre un informe contrari fa uns mesos. “De cap de les maneres podem justificar-ne l’interès general, perquè no va en benefici de la societat”, digué ahir el regidor d’Urbanisme, Antoni Noguera (MÉS).

Aquest projecte, al qual no s’ha pogut tenir accés, és l’hereu d’un d’hotel de luxe que veié la llum el 2006, mateix any d’inauguració del camp de golf. Els promotors, Golf Park Entertainment Mallorca SL, tenien la intenció de construir un hotel de 173 habitacions. Aleshores, la infraestructura topà amb l’oposició dels partits del Pacte de Progrés i amb la Llei de mesures urgents per al desenvolupament territorial sostenible, que impedeix la construcció d’allotjaments i urbanitzacions annexos als camps de golf.

Segons ha informat la Conselleria de Turisme, aquests són els únics projectes que s’havien començat a tramitar per obtenir la declaració d’interès general a l’empara de la disposició addicional 19 de la llei Delgado. El de Son Bauló i el de Maioris encara estaven en la primera fase de tramitació. El de Puntiró, en canvi, ja havia superat la tramitació a la Conselleria de Turisme. Estava previst que l’interès general es discutís durant la propera Comissió Insular d’Ordenació del Territori i Urbanisme, però finalment no farà falta.

stats