Part Forana 12/08/2019

El Much i la Muca, final feliç a Sineu

El pregoner de la Mucada, Joan Munar, reivindica l'essència festiva i adverteix de l'avanç del feixisme, i la massa juvenil demana la llibertat per a Valtonyc

M. Barceló
2 min
El petó entre el Much i la Muca

SineuEl Much de Sineu es va fent gran. Setze anys, camí de la majoria d’edat i bevent de l'arrel rondallística, alhora que parodia festes de més vol. La quedada festiva a l’institut abans de la pujada al puig de Reig esdevé el primer esglaó, camí del clímax de l’esperada trobada del Much amb la Muca, a mitjan horabaixa.

A les 17.40 h, les figures s'han fusionat al final de la 'Porfessó de l'Enqüentro', mentre sonava 'All you need is love' dels Beatles com a himne fraternal amb la plaça del Bestiar vessant de gent. És el final feliç que arriba en una jornada en què la festa s'ha bellugat per molts escenaris.

Com marca el guió, a mitjan matí, arribada la comitiva al puig de Reig, selecciona l’afortunat que fa retronar el corn per cridar i fer aparèixer l’ínclit Much. Després, ve la tornada al poble, on l'espera una entrada triomfal i el sempre protocol·lari pregó a l’Ajuntament per després donar pas a 'l’encèrvol' i les corregudes de Sant Mukin amunt i avall, que empetiteixen la comparseria de Sant Fermí.

Festa en rosa

El rosa inunda carrers i balconades, es fan visibles les normes per a la Muquistència, es fan crides al bon comportament amb les Muques advertint que No és No i pou!!, es dona la benvinguda als refugiats. Tot plegat, amb música de xaranga i ventalls rosa per refredar la basca. Dues banderes soviètiques onejant davant l'Ajuntament al ritme de l'himne rus fan intuir per quin camí pot anar el discurs del pregoner.

La crida a la festa la llança Joan Munar, el cappare de la Muchal Foundation, l'entitat que ha creat una de les neofestes més animades de Mallorca, i que enguany fa un pas enrere. Ho fa amb un sarcasme directe i reivindicatiu, i amb pauses de tamborino i flabiol.

No manquen lloances a la mucada que va empènyer la festa fins a fites díficils d'imaginar en els inicis. Munar deixa missatges de reivindicació festiva, d'alerta davant el feixisme emergent, i la gent esclata amb el crit de llibertat per al raper Valtònyc

El Much entra a la casa consistorial a la una i mitja. La xifonada d'aigua des d'alguna balconada s'agraeix, perquè a peu de carrer tot bull i l'espera s'ha fet llarga per a la massa juvenil.

Cal reposar forces amb el dinar popular oferint plats per triar: Much Menú, Much Burger... mentre la parròquia local veu que amb el pas de les hores avui tots el camins de Mallorca duen a Sineu. I a la prèvia de la processó, la plaça s'omple i es fa un tap a l'espera que el Much i la Muca es retrobin i professin el seu amor etern.

Col·lapse als carrers i a les carreteres

Amb el ritual esgotat, a les sis de l'horabaixa, coes quilomètriques a totes les entrades a Sineu, amb tot l'espai d'estacionament ocupat. Molta gent encara no ha arribat a plaça, perquè entrar-hi és impossible, i els aparcaments es converteixen en la selva de la botellada. La festa crema al crit de Visca el Much!, Visca la Mucada! Això és Sineu.

stats