Part Forana 16/09/2020

Avancen les obres de la cotxera de la nova xarxa de busos TIB a Felanitx

El conseller Marc Pons ha visitat aquest dimecres la instal·lació que acollirà part de la futura flota del servei de transport de les zones de Llevant i Migjorn

Ara Balears
4 min
La cotxera s'ubica a Son Colom./ GOIB

PalmaEl conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, acompanyat pel batle de Felanitx, Jaume Monserrat Vaquer; el director general de Mobilitat i Transport Terrestre, Jaume Mateu, i el director gerent del Consorci de Transports de Mallorca, Maarten Johannes van Bemmelen, ha visitat aquest dimecres la futura cotxera de la nova flota de busos TIB que s’ubicarà a Felanitx. La instal·lació, situada al polígon de Son Colom de Felanitx, tindrà capacitat per allotjar 38 autobusos, un taller, dos assortidors de càrrega ràpida de gas natural comprimit i un pont de rentatge. Es preveu que s'acabi de construir a final de novembre i suposa un cost de 2.118.623 euros (amb l’IVA exclòs).

A la visita també hi han participat el conseller delegat de Sagalés, Ramon Sagalés, i la cap d’Explotació de Sagalés-Caldentey, Francisca Caldentey, empresa que gestionarà la nova concessió del transport públic interurbà de la zona i promotora de la nova cotxera. També s'ha presentat l'edifici que acollirà les oficines, una sala de descans i una zona per als conductors i personal d’operacions de les cotxeres que inclou també els vestidors.

El conseller Marc Pons ha destacat que aquest nou servei de transport per carretera suposarà un bot qualitatiu importantíssim per al conjunt de l'illa i per a les comarques de Llevant i Migjorn especialment, on ara el servei té deficiències. Pons ha recordat la inversió de 478 milions en les noves concessions, "amb una flota de busos nous i no contaminants, que pràcticament jubilen els autobusos de benzina i dièsel". En aquest sentit, el conseller ha explicat que les cotxeres de Felanitx acullen no tan sols els tallers de manteniment i aparcament dels busos, sinó també el subministrament de gas natural, "no només per als autobusos sinó també per a aquells vehicles privats de gas natural que ho necessitin, fet que tindrà una repercussió molt positiva per a Felanitx". Igualment, el conseller ha recordat que el nou servei suposarà un bot de nivell de primer ordre, "més freqüències, noves rutes directes i puntualitat".

Per part seva, el batle de Felanitx ha afirmat que "estam molt contents que Felanitx sigui un dels punts on el Govern ha decidit implantar un centre TIB per millorar les connexions de transport públic a les Illes”. L'edil espera que aquesta iniciativa "revitalitzi el teixit industrial i comercial".

La nova infraestructura de Felanitx és una de les obres previstes en el contracte de la nova concessió del servei de transport públic de la zona Llevant-Migjorn que gestionarà l'empresa Sagalés-Caldentey i que incrementarà amb un 39,5 % el servei actual.

Algunes de les millores seran, per exemple, dues línies troncals que connectaran la zona del Llevant i Migjorn amb Palma amb busos de més capacitat i amb una freqüència de pas d’un bus cada hora durant tot l’any, a més de tres intercanviadors principals ubicats a Manacor, Campos i Felanitx que oferiran connexió horària entre les dues línies troncals i les línies que recorreran els diferents nuclis de les zones. Es millorarà també la connectivitat amb l’aeroport amb dues línies i la zona del Pla de Mallorca tindrà una millor connexió amb tres línies directes a Palma, amb noves connexions amb el tren i amb els dos hospitals de referència de la zona. A més, durant l’estiu s’incrementarà l’oferta a la zona de la costa.

Tot el servei de la zona de Llevant-Migjorn es farà amb 75 busos nous de gas natural comprimit, amb quatre busos híbrids/elèctrics que circularan entre Cala Bona i Portocristo, i amb dos minibusos dièsel Euro VI.

Futura flota del TIB

La cotxera que s’ha visitat aquest dimecres és una de les sis noves instal·lacions previstes per acollir la futura flota d’autobusos que començarà a circular el pròxim hivern. El TIB disposarà de 223 busos totalment renovats i més sostenibles.

A més de la cotxera de Felanitx, l’empresa Sagalés–Caldentey disposarà d’una altra cotxera a Artà, la construcció de la qual és a punt de començar amb un pressupost de 894.117,63 euros (amb l’IVA exclòs).

A Calvià ja estan en marxa les obres de la cotxera del servei de la zona de Ponent, que gestionarà Moventis. L’obra s'ubica al polígon industrial de Son Bugadelles i inclou la construcció d’una cotxera amb capacitat per a 42 vehicles i una estació de servei per a subministrament de gas natural comprimit i gasoil, que estarà oberta al públic. També es farà un edifici de serveis per acollir una zona de recaptació i vestidors de personal. El pressupost d’obra i instal·lacions és de 672.121,86 euros (amb l’IVA exclòs).

A la zona nord el Grupo Ruiz gestionarà la concessió. Allà les obres de les cotxeres d’Inca i Alcúdia ja estan en marxa. La primera s’ubica al polígon industrial d’Inca i tindrà, entre d’altres, capacitat per allotjar quinze autobusos, un taller i dos assortidors de càrrega ràpida de gas natural. El valor estimat del projecte és de 687.676,22 € euros (amb l’IVA exclòs).

D’altra banda, la cotxera d’Alcúdia, que s’està edificant al polígon de Ca na Lloreta, tindrà capacitat per allotjar 58 autobusos, un taller i dos assortidors de càrrega ràpida de gas natural comprimit. A més, disposarà d’un sistema de captació solar fotovoltaica i punts de càrrega per als busos 100% elèctrics. El pressupost del projecte és de 914.474,16 euros (amb l’IVA exclòs).

Totes aquestes cotxeres tindran una estació de recàrrega per als nous busos de gas natural comprimit. D’altra banda, també està prevista una cotxera nova a Palma, que estarà ubicada al polígon de la Tàpia.

stats