Manacor
Part Forana 14/11/2023

Manacor es desmarca d'aplicar el creixement d'altura i la reconversió de locals del decret d'habitatge

El municipi no aplicarà quatre disposicions addicionals de la normativa habitacional

ARA Balears
2 min
L'Ajuntament de Manacor./ ARXIU

PalmaL'Ajuntament de Manacor ha acordat aquest dimarts suspendre l'aplicació de diverses disposicions addicionals del Decret llei 6/2023, de mesures urgents en matèria d'habitatge, aprovat el passat 3 d'octubre pel Govern de les Illes Balears. Així, el municipi es desmarca de la possibilitat de permetre temporalment facilitar la reconversió de locals existents en habitatges; de la modificació de la densitat d'habitatges i la facilitació de la divisió d'habitatges unifamiliars entre mitgeres; del canvi d'ús i aprofitament en terrenys qualificats d'equipaments públics i privats per construir habitatges; com també de la possibilitat de dur a terme actuacions per permetre créixer en altura edificis existents per construir-hi habitatges.

Partint d'aquest acord, Manacor no aplicarà les disposicions addicionals 17, 18, 20 i 21 de la Llei 12/2017 d'urbanisme de les Balears, d'acord amb la redacció donada pel Decret 6/2023, de dia 2 d'octubre, de mesures urgents en matèria d'habitatge. L'acord s'ha pres arran d'una moció presentada pels grups municipals MÉS-Esquerra, PSIB-PSOE, AIPC-SyS i una proposta de resolució presentada pel batle. Cal recordar que el mateix decret faculta els ajuntaments a no aplicar aquestes disposicions addicionals per acord de ple.

L'Ajuntament ha recordat que Manacor compta amb un plantejament urbanístic que ha estat aprovat recentment i que xoca amb el decret aprovat pel Govern. En aquest sentit, el batle del municipi, Miquel Oliver, ha apuntat que "el Decret llei 6/2023 promou uns usos que poden posar en perill la convivència de les persones que viuen al municipi, en tant que es permetria augmentar la densitat d’habitatges i, per tant, d’habitants".

A més, segons exposa la resolució aprovada, "la tramitació del Decret llei 6/2023 ha furtat la tramitació parlamentària ordinària i, per tant, no s’ha donat l’oportunitat a la ciutadania de poder presentar propostes al text normatiu". En aquest sentit, i atès que el Pla General ha estat aprovat recentment i que inclou un model de convivència que fixa el nombre de persones que es permeten a les diferents zonificacions, l’Ajuntament ha acordat suspendre l’aplicació parcial del Decret llei 6/2023 de manera temporal, fins que hagi finalitzat un procés de participació ciutadana que permeti copsar les aportacions de la ciutadania sobre aquest assumpte.

stats