Part Forana
Part Forana 28/03/2023

L'Ajuntament de Calvià adopta mesures pioneres per fer front als problemes d'accés a l'habitatge

És l'únic municipi que construeix HPO amb fons municipals, a més de cedir sòl públic a l'Ibavi

ARA Balears
3 min
El batle, Alfonso Rodríguez, ha visitat les obres dels 99 habitatges de protecció oficial de Santa Ponça.

PalmaL'Ajuntament de Calvià manté la seva lluita contra els problemes d'accés a l'habitatge al municipi. El consistori calvianer és l'únic de totes les Illes Balears que, a més de cedir sòl municipal a l'Ibavi per a la promoció d'HPO, construeix habitatge públic amb fons municipals.

Per tal de fer front als problemes d'accés a l'habitatge que es viuen al municipi, el consistori ha activat diverses accions que inclouen des d'ajudes per al lloguer, construcció d'HPO o cessions de sòl municipal fins a subvencions per a la millora d'immobles ja existents.

Habitatges de protecció oficial

Pel que fa a la construcció d'habitatges de protecció oficial, durant aquesta legislatura l'Ajuntament hi ha invertit 17 milions d'euros. Amb aquesta partida pressupostària s'han construït (o estan en procés de construcció) un total de 123 HPO. El passat mes de febrer el consistori municipal ja va fer entrega de 24 habitatges de protecció oficial a Magaluf i actualment s'estan construint 99 HPO més a Santa Ponça. Tots aquests habitatges han estat finançats al 100% amb fons municipals.

A més d'aquests 123 HPO, en el mateix període de temps l'Ibavi ha entregat 24 habitatges a protecció oficial construïts en sòl municipal a Magaluf i el Govern de les Illes Balears ha anunciat que ha adjudicat la construcció de 39 HPO de gestió privada que es duran a terme a la parcel·la contigua als ja existents a Magaluf.

Per tal de potenciar, encara més, la construcció d'HPO i oferir una major oferta d'aquests habitatges als residents a Calvià, el consistori municipal ha cedit també un solar de Peguera a l'Ibavi, per a la promoció d'uns altres 24 habitatges de protecció oficial, i ha donat la llicència per a la construcció de 87 habitatges de promoció privada a la zona de la Marina de Magaluf, dels quals 75 seran HPO i 12 seran a preu taxat.

Ajudes al lloguer

Una altra de les mesures que l'Ajuntament de Calvià ha pres per pal·liar els problemes que provoca la manca d'habitatge i l'elevat cost dels existents són les ajudes econòmiques per a aquelles persones que viuen de lloguer. Des del 2017 el consistori va prendre una mesura una mica atípica, però que permet que l'ajuda pugui arribar al màxim de residents possible. Les ajudes al lloguer han estat concebudes com un "dret municipal" i totes aquelles persones que la sol·liciten i compleixen els requisits la cobren, independentment del pressupost municipal i de si la partida destinada era menor a la de sol·licituds rebudes.

D'aquesta manera, el consistori garanteix a tots els residents al municipi de Calvià que si compleixen els requisits rebran l'ajuda econòmica que els permetrà fer front a l'increment dels preus del lloguer i l'elevat cost del metre quadrat al municipi.

A més, durant la pandèmia l'Ajuntament calvianer també va oferir una ajuda extraordinària a totes aquelles famílies afectades per la crisi sanitària i les conseqüències que va provocar en altres àmbits com l'econòmic.

Durant aquesta legislatura, el consistori calvianer ha destinat 2,7 milions d'euros a ajudar econòmicament els residents del municipi mitjançant les ajudes ordinàries i extraordinàries.

Millores i adaptació d'edificis existents

Un altre dels punts clau de les polítiques d'habitatge del consistori és l'adaptació dels edificis existents per a persones grans o amb problemes de mobilitat. En aquest sentit, l'Ajuntament de Calvià ha decidit fer una inversió d'un milió d'euros per atorgar subvencions de fins al 40% en obres que siguin per instal·lar ascensors i facilitar l'accés als habitatges a aquestes persones.

Aquest projecte va néixer després que el consistori detectàs que al municipi hi ha molts edificis d'habitatges, sobretot de 2 o 3 plantes, que no tenen ascensor i suposen un problema de mobilitat a persones grans. Davant aquest fet l'Ajuntament de Calvià va decidir prendre una mesura pionera a les Illes Balears i crear aquesta ajuda per facilitar l'adaptació dels immobles existents als seus propis residents.

stats