SUPLEMENT ESPECIAL DIJOUS BO
Part Forana 12/11/2021

Els hotels s'instal·len al cor de la ciutat

L'allotjament d'interior es converteix en l'aposta per la diversificació econòmica

2 min
L'establiment Can Guixe, on s'ha inaugurat el primer hotel d'Inca.

PalmaPot semblar pràcticament impossible que existeixi un municipi a les Illes Balears, almenys a Mallorca, sense cap hotel dins el seu nucli urbà. Doncs fins al juny del 2021, Inca n’era un. Ara bé, des de l’obertura del primer hotel a la ciutat, Can Guixe, la situació ha canviat radicalment. Ara s’hi han sumat dos hotels més, i d’aquí a dos anys la ciutat d’Inca tindrà un total de tres hotels d’interior, cada un amb les seves particularitats.

Tres hotels d’un sol cop

“Inca és una ciutat amb molt de potencial i la gent de fora ho corrobora”. Són les paraules de la gerent de Can Guixe, Isabel Sotomayor. Els propietaris han decidit reconvertir l’antic comerç, embrió de la famosa marca de galletes Quely, en un bistro i un hotel de nou habitacions dobles. El balanç, segons expliquen, és positiu, ja que des de l’obertura han tingut el 80% de l’ocupació, sense ser a cap plataforma de reserves. “La clientela que hem acollit aquesta temporada han estat familiars de veïns d’Inca que venien de visita, i en les darreres setmanes, moltes persones que viatgen per feina”, explica.

Molt a prop de Can Guixe es troba l’antiga casa senyorial de Can Vidal. Allà s’hi inaugurarà, a final del mes de gener, un hotel de quatre estrelles. Precisament, el casal dona nom al seu carrer, on, a pocs metres, pràcticament a la mateixa voravia, s’ubica el nou teatre municipal. No és casualitat. Els propietaris del negoci esperen acollir artistes, comercials, empresaris i treballadors que s’instal·lin a Inca si hi ha un potent programa cultural. A banda d’això, però, reconeixen l’evidència: “És estrany que no s’hagi apostat abans per obrir hotels, amb la quantitat d’empreses que hi ha i l’excel·lent ubicació de la ciutat, al centre de Mallorca”, assenyala Antònia Triguero, responsable de comunicació del futur allotjament.

Les fàbriques es reconverteixen

El passat d’Inca també es recupera. No és cap secret que les antigues fàbriques del que un dia va ser la capital industrial de Mallorca han patit una important desfeta en la darrera època. Sembla, però, que, a la fi, es troba un nou ús als mítics edificis. Un promotor alemany convertirà l’antiga fàbrica Can Ballester en un alberg enfocat al cicloturisme. Ara és només un projecte, però les obres començaran d’aquí a un any.

Llavors, sembla que la immersió d’aquests allotjaments, la majoria enfocats al que és conegut com a business traveler, empresari viatger, recull l’essència de la potència comercial de la ciutat. De fet, des de Can Guixe expliquen que el fet que una part de la propietat sigui inquera és un avantatge a l’hora d’entendre les necessitats del nucli. Igualment, també ho és per als inversors de Can Vidal, també veïns, que han encomanat les feines de reforma a empreses municipals que s’han dedicat, per cert, a conservar al màxim l’estructura i l’estètica original. A més, asseguren que no els ha interessat tenir restaurant a l’hotel perquè volen potenciar els que ja existeixen.

Es tracta de sinergia i col·laboració entre veïns. Des dels futurs allotjaments valoren molt positivament la competitivitat. “D’aquesta manera atraurem altres empreses i diferents tipus de turisme”, explica Sotomayor. “Tindrem obert tot l’any i apostam per transmetre les nostres tradicions als clients”, diu Triguero. Sens dubte, les peces que mancaven a Inca.

stats