Publicitat
Publicitat

INCA

48 hores per trobar alternatives a la privatització de l'aigua a Inca

Oposició, batle i tècnics acorden valorar altres opcions

La tancada dels regidors de l'oposició a l'Ajuntament d'Inca dilluns vespre ha tingut resultat. Ahir, es reuniren amb el batle, Rafel Torres, i els tècnics del Consistori per valorar altres mesures que permetin aconseguir els doblers necessaris per reformar el teatre Principal sense haver de privatitzar el servei d'aigua potable durant trenta anys. Segons informaren els grups de l'oposició després de la trobada, s'ha obert un termini de 48 hores perquè els tècnics elaborin un informe de la qüestió. Llavors, Torres convocarà una nova reunió amb els edils i es prendrà una decisió.

Els grups de l'oposició (PSOE, Independents i MÉS) es mostraren satisfets pel canvi de tarannà del batle respecte d'aquest afer, ja que fins ahir la privatització del servei de l'aigua s'havia defensat com una única opció. Segons afirmà Andreu Caballero, edil de MÉS, per primera vegada tots els grups han debatut el tema amb esperit "constructiu". Justament per això, lamentà que aquesta situació no s'hagi donat abans, ja que fa més d'un any que l'aigua és tema de debat a la ciutat.

Dues opcions

De moment, sobretot es valoren dues alternatives que podrien permetre aconseguir els 2,5 milions d'euros de liquiditat que l'Ajuntament ha d'avançar per reformar el teatre. Una és la possibilitat que l'estat espanyol deixi gastar el superàvit de l'Ajuntament (10 milions d'euros) amb una modificació de la Llei d'estabilitat del ministre Montoro que s'ha insinuat en diverses ocasions. L'altra seria la sol·licitud d'un préstec. Els tècnics municipals estudiaran la viabilitat legal i econòmica d'aquestes dues opcions.

Si finalment cap d'aquestes dues vies no és ben valorada pels tècnics o per l'equip de govern, el més probable és que la privatització de l'aigua es faci efectiva dilluns que ve en un ple extraordinari que ja està convocat. L'empresa adjudicatària serà Aigües d'Inca SLU (Sorea). Els 2,5 milions que pagarà de cànon fix serviran a l'Ajuntament per avançar la meitat del cost de la reforma del teatre (Govern i Consell hi han d'aportar una tercera part cadascun de manera plurianual). L'altra meitat s'ha de sufragar amb una subvenció del fons europeu Feder, de la qual ja s'ha fet la sol·licitud, tot i que de moment només hi ha disponibles 1,2 milions.

Una nit a l'Ajuntament

Vuit regidors de l'oposició passaren la nit de dilluns a l'Ajuntament per protestar i cridar l'atenció sobre la imminent privatització del servei de l'aigua. Segons relataren, dormiren a la sala de plens amb sacs i ahir al matí abandonaren el Consistori abans de les vuit per tal de no entorpir el funcionament diari de l'organisme municipal. Durant la nit anterior, reberen diverses mostres de suport tant a les xarxes socials (Twitter i Facebook) com en viu: una veïna del poble els dugué xocolata calenta, per exemple.

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF