POLÍTICA MUNICIPAL
Part Forana 17/11/2015

Fracassa l'intent de fer un govern de concentració a Maria

PSOE, El Pi i MÉS abandonen la junta de govern, i el PP hi veu un intent frustrat de moció de censura

M. Bonnín
2 min
El portaveu d'El Pi, Biel Mas, i el del PSOE, Bernadí Gual ja no formaran part de la junta de govern. / EL PI

ManacorEl govern de concentració de Maria, en què tots els partits formaven part de la junta de govern, ha durat tan sols quatre mesos. El Pi, el PSOE i MÉS han fet efectiva la renúncia a formar part de la junta de govern local. Ara bé, la seva posició no és comuna. El Pi i el PSOE han signat un document conjunt en el qual s'acusa el PP de fer "joc brut". El text no està firmat pel portaveu de MÉS, Guillem Jordà.

El batle del municipi, Antoni Mulet (PP), que governa en minoria, veu en tot l'assumpte un intent fracassat de moció de censura. "Estic convençut que ho han intentat i no han arribat a un acord", ha dit avui el primer edil. Jordà també ho ha insinuat: "Crec que volen anar més enfora", ha indicat, referint-se també a l'altra regidora de MÉS, Eulàlia Ferriol. Jordà, però, ha assegurat que la seva agrupació es compromet a estar a l'oposició durant tot el mandat.

"Manca de transparència"

Socialistes i regionalistes assenyalen com a motius de l'abandó de la junta de govern manca de transparència en la facilitació dels documents que se sol·liciten, o el fet que les propostes fetes pels grups de l'oposició "no es duen a terme", entre d'altres. "Ha estat zero participatiu, només se'ns informa del que els interessa", ha dit el portaveu d'El Pi, Biel Mas.

Mulet, però, ho desmenteix: "Hem intentat donar tota la informació quan l'han demanada", ha apuntat, per afegir que els grups de l'oposició han sol·licitat molta documentació i difícil de trobar, com contractes "de fa 25 anys". Jordà també s'ha mostrat en desacord amb l'actitud d'El Pi i PSOE: "Ells volien comandar i fer oposició. No pot ser estar a la junta de govern i donar branca tot el dia", ha afirmat.

En minoria

Cal recordar que la formació de l'equip de govern a Maria després de les eleccions municipals va ser complicada. Després que no fructificàs cap pacte, el Partit Popular va passar a governar en minoria. L'oposició va optar per fer pressió votant contra la dedicació exclusiva que el Govern abona als municipis de menys de 5.000 habitants i varen deixar el batle sense sou durant uns dies. Després d'aquesta mesura i per arribar a un acord, s'optà per una fórmula en què tots els partits participassin en la presa de decisions: la presència dels quatre portaveus a la junta de govern, a la qual es delegaven la majoria de les funcions.

Mulet ha recordat la "generositat" del PP en deixar entrar l'oposició a la junta de govern. "Teníem el 44% dels vots, però tan sols el 25% de representació a la junta", ha dit.

L'existència d'una junta de govern és obligatòria en municipis de més de 5.000 habitants i optativa en els més petits. La llei estableix que ha d'estar integrada pel batle i per un nombre de regidors que no superi un terç del total dels edils del Consistori. Les seves atribucions són les que li delegui o bé el ple o bé el mateix primer edil.

Resultats 24-M

El 24-M el PP va perdre la majoria absoluta a Maria, però es va mantenir com a força més votada, amb cinc regidors. Els tres partits de l'oposició varen obtenir dos regidors cadascun.

stats