El cap de les exhumacions de Porreres, sorprès i agraït pel suport social i institucional

Descobertes tres fosses amb deu cossos d'assassinats devora nombrosos enterraments ordinaris

Francisco Etxeberria, director de les exhumacions dels republicans assassinats al cementeri de Porreres, portats allà des de diferentes presons durant la Guerra Civil, s'ha mostrat molt complagut del seguiment institucional (Govern i Ajuntament) i del suport social de la mateixa associació de Memòria Històrica i de molts veïns en la tasca que el seu equip ha duit a terme en les dues primeres jornades de treball.

"No ens havia passat enlloc. El més cívic i democràtic és que les autoritats són aquí per dir-los [als familiars de les víctimes] que els comprenen i que són sensibles" al seu patiment, ha declarat Etxeberria en un roda informativa sobre el mateix terreny on s'han delimitat ja tres fosses separades amb deu cossos de persones assassinades. Aquest ha estat el primer punt i seguit després de jornada i mitja de treball arqueològic i forense, que ha conclòs amb una emotiva i forta ovació a l'equip tècnic i científic que tracta d'esbrinar el nombre de víctimes enterrades a Porreres i, tant com sigui possible, identificar-les per, més endavant, entregar-ne les despulles als familiars.

La part humana importa molt al doctor Etxeberria, una eminència que congenia de seguida amb tot el seu entorn i, per descomptat, amb els nombrosos voluntaris que col·laboren en aquest projecte, tot i sabent que " alguns casos de desapareguts no es podran resoldre".

L' espai delimitat per ara al cementeri s' haurà d'ampliar, perquè han aparegut, a la zona excavada, nombroses restes d' enterraments ordinaris –la majoria, de gent pobre i posterior a la Guerra Civil–, que foren enterrats devora les diverses fosses on foren amuntegats els cadàvers dels afusellats. A mesura que avanci la recerca, aniran apareixent més restes humanes. Aquest dijous s'han pres mostres d'ADN a diversos familiars de desapareguts. Etxeberria ha agraït la calor humana de la gent que va fins a la zona per observar els treballs, fins al punt que un institut ha demanat poder visitar-la i el director hi ha donat el vistiplau i ha agraït l'interès. La transparència és màxima.

Reunió informativa a l'Ajuntament

Durant el capvespre d'aquest dijous, el científic i part del seu equip s'han desplaçat a l'Ajuntament, on s'havia organitzat una reunió oberta a veïns i familiars de les víctimes per tal de donar compte del sistema de treball i dels resultats dels primers dies. "Ens ha d'importar qualsevol vulneració dels drets humans, vingui d'allà on vingui", ha remarcat Francisco Etxeberria, i ha convidat la gent "a visitar una part de la història que no està tan llunyana".

La consellera de Presidència, Ruth Mateu, igual que la batlessa, Xisca Mora, han agraït la presència tant de l'equip científic com dels veïns i familiars de víctimes, i Maria Antònia Oliver, presidenta de Memòria Històrica, ha donat les gràcies "al poble de Porreres per la seva col·laboració". Alguns veïns han anat fins a la zona d'excavació i han expressat "un sentiment de culpa" del qual des de l'associació se'ls ha volgut descarregar, segons ha explicat Oliver.