El col·lectiu Dones de Llevant compleix deu anys de lluita contra el patriarcat

L'entitat ha celebrat la seva primera dècada amb nombrosos actes a Manacor

El col·lectiu Dones de Llevant ja ha complit deu anys i la gent que en forma part ha celebrat l'efemèride amb un cap de setmana ple de música, cultura i lluita a favor de la igualtat i contra el patriarcat. L'acte central de la festa va tenir lloc al claustre del convent de Manacor aquest diumenge.

A l'acte del desè aniversari de Dones de Llevant hi assistí la batlessa de Manacor, Catalina Riera. Tampoc no hi faltaren el conseller insular de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, i la directora insular d'Igualtat, Nina Parrón.

Actuacions musicals, lectures i discursos d'agraïment i diferents actuacions de dansa i ball de bot formaren part de l'agenda d'actes, en què també es va reconèixer diverses dones "que han acompanyat i ajudat el col·lectiu Dones de Llevant en la lluita contra el patriarcat per avançar en la igualtat", explicaren des de l'entitat.

A més d'homenatjar totes aquestes ciutadanes més o menys anònimes, Dones de Llevant també va voler fer un reconeixement especial als artistes Llorenç Ginard i Joan Riera Ferrari. Així mateix, es va premiar la tasca feta per l'associació gallega Ve-la Luz de Galícia "per la seva lluita contra la violència de gènere, mitjançant estratègies com la vaga de fam a Madrid amb l'objectiu d'aconseguir un pacte d'estat contra la violència masclista".

Però l'acte al claustre del convent no va ser l'única festa organitzada pel col·lectiu, ja que la celebració del desè aniversari de Dones de Llevant va començar dissabte al capvespre amb el concert de Polissonia, a Can Frau.

La cara visible

El col·lectiu Dones de Llevant va començar la seva activitat l'any 2008 i, des de llavors, Antònia Matamales n'és la cara visible. L'entitat se centra en la lluita contra el patriarcat per avançar en la igualtat, el rebuig a la violència masclista i l'apoderament de les dones. Entre els anys 2008 i 2018, Dones de Llevant ha organitzat desenes de festes reivindicatives, jornades d'estudi, propostes ciutadanes, homenatges emotius, conferències, exposicions i recitals, entre d'altres. El 2015 el Consell va lliurar a l'entitat la Medalla d'Honor i Gratitud.

EDICIÓ PAPER 20/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF