Sostenibilitat
Part Forana 04/08/2022

Fins a 20 habitatges de Campanet es beneficiaran de dos autoconsums

Es tracta del segon projecte que entrarà en funcionament, seguit del de Santa Eugènia, que permetrà que el Govern produeixi i comercialitzi per primera vegada energia pública verda

ARA Balears
2 min
Autoconsums compartits de l'IBE a Campanet.

PalmaFins a 20 habitatges es beneficiaran dels dos autoconsums compartits que l'Institut Balear de l'Energia (IBE) posarà en marxa a Campanet. Quatre d'aquests habitatges són vulnerables, mentre que tres particulars resten en llista d'espera. El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha visitat les instal·lacions situades a l'edifici de l'Ajuntament aquest dijous i ha dit que continuen "fent els primers passos en generació i comercialització d'energia produïda per una empresa pública de Balears operant en règim d'autoconsum".

Aquest és el segon projecte que entrarà en funcionament després del que hi ha a Santa Eugènia, que, segons el vicepresident, "va ser el primer que una comunitat autònoma va posar en marxa a través de la seva empresa pública d'energia i que va permetre que el Govern produís i comercialitzàs per primera vegada energia pública verda". També ha insistit a "ampliar el radi establert de 500 metres i poder així continuar democratitzant aquesta energia que produïm" a fi de "reduir la factura de la llum dels ciutadans de les Illes".

"Cada vegada que posam en marxa un autoconsum compartit estam generant energia de manera neta, contribuïm a la reducció d'emissions de les Illes i facilitam l'accés a l'energia a la ciutadania. Hem de continuar per aquest camí i arribar a més gent, i més tenint en compte el context de crisi energètica que sofrim. Per la seva part, el director general d'Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha explicat: "En aquest context de crisi climàtica i energètica els projectes públics que beneficiïn la ciutadania que més els necessita són essencials perquè la crisi no la paguin els de sempre".

L'IBE té pràcticament acabades les obres de les instal·lacions solars fotovoltaiques sobre el centre de dia i l'edifici de l'Ajuntament de Campanet, que en preveu l'aprofitament en règim d'autoconsum compartit entre tots els veïns que estiguin a menys de 500 metres. "Els veïns se'n podran beneficiar de manera directa; a més, donam l'oportunitat a famílies que no tenen espai o capacitat d'instal·lar plaques que puguin accedir a aquesta energia", ha dit la batlessa de Campanet, Rosa Maria Bestard. L'IBE preveu que a final d'estiu estiguin finalitzades les instal·lacions i que durant la tardor ja puguin beneficiar-se de l'energia les llars seleccionades.

El projecte

La inversió de la IBE en el projecte de Campanet s'eleva a 28.034,80 euros més IVA, que permetran un estalvi net de 275 euros anuals en la factura elèctrica de cadascun dels consumidors associats. D'aquesta manera, particulars i empreses de l'entorn podran consumir energia directament de la instal·lació pagant una petita quota anual segons la potència que se sol·liciti a raó de 100 euros per cada kW. Aquest autoconsum de Campanet se suma als quatre que l'IBE posarà en marxa durant les pròximes setmanes a Balears i que beneficiaran un total de 155 habitatges i 19 empreses de Consell i ses Salines (Mallorca), Ciutadella (Menorca) i Sant Antoni de Portmany (Eivissa).

stats