Part Forana 08/10/2021

La finca del Galatzó no es podrà vendre ni embargar

El Govern i l'Ajuntament de Calvià l'han inclosa al Catàleg de boscos públics per protegir-la

ARA Balears
2 min
La font dels Obis, ubicada a la finca pública del Galatzó, a Calvià, és un exemple de font de mina.

La finca de Galatzó passarà a formar part del Catàleg de boscos d’utilitat pública. D'aquesta manera, l'espai passarà a ser de domini públic de manera indefinida i jurídicament serà inembargable, imprescriptible i inalienable. És a dir, no es podrà posar a la venda, i cap jutge ni autoritat la poden retenir. Així ho han anunciat el batle de Calvià, Alfonso Rodríguez Badal; el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el regidor de Medi ambient, Transició Ecològica i Memòria Democràtica, Rafel Sedano, durant una visita a la finca.

Actualment, a les Balears hi ha 27 forests d’utilitat pública, propietat de l’Estat, de la Comunitat, dels consells insulars o dels ajuntaments. Les primeres finques incloses a la llista foren la de Binifaldó i la de Menut, que varen passar a ser inscrites en nom de l’Estat l’any 1901. El Galatzó s’ha inclòs ara al Catàleg perquè reuneix les condicions previstes, com ara la ubicació en la capçalera de la conca del torrent de Galatzó, la contribució a la regulació del règim hidrològic d’aquesta zona i la conservació de la diversitat biològica. A més, forma part d’un espai natural protegit i també d’una zona d'especial conservació de la Xarxa Natura 2000.

El batle de Calvià ha agraït la feina feta pel Departament de Medi Ambient de l'Ajuntament i a la Conselleria per fer aquesta important passa que garanteix la naturalesa pública de la finca de manera permanent. Per a Alfonso Rodríguez Badal, aquesta declaració serà un impuls més per continuar amb la protecció de la biodiversitat de la finca i la conservació de la que és la porta d'accés de Ponent a la serra de Tramuntana. El conseller s’ha mostrat satisfet que Galatzó passi a formar part del Catàleg de forests d’utilitat pública i "se sumi, així, a les més d’11.200 hectàrees públiques que tenen les Balears". "Aquesta figura és una eina clau per conservar espais que contribueixen no només a la conservació de la diversitat biològica, sinó també a la protecció del territori", ha afegit Mir.

Per la seva banda, el regidor Rafel Sedano ha explicat que la finca pública de Galatzó té, des de la legislatura passada, un Pla director, i enguany, es compleix el 15è aniversari de Galatzó com a finca pública, s'ha elaborat un pla estratègic de funcionament que marca les fites estructurades dels projectes i actuacions en tots els àmbits: mediambiental, patrimonial i cultural.

stats