Sequera a Mallorca
Part Forana 03/07/2024

El batle de Banyalbufar, sobre la crisi de l'aigua: "És insostenible, des del març duim camions amb aigua potable"

Joan Vives ja ha anunciat que el municipi tallarà l'aigua 17 hores al dia per la situació d'emergència que pateixen

2 min
EMAYA sol·licita 9 milions d'endeutament pel 2019

PalmaBanyalbufar tallarà l'aigua 17 hores al dia per la situació d'emergència que pateixen per la manca de recursos hídrics. En declaracions a l'ARA Balears, el batle de Banyalbufar, Joan Vives, ha explicat que aquesta no és l'única mesura que han pres: "És insostenible, des del març duim camions amb aigua potable". Amb l'augment de la pressió demogràfica a causa de l'inici de la temporada, però, és una mesura insostenible. El municipi té més places turístiques que veïns censats al poble. "Hi ha censades unes 600 persones i tenim 700 places turístiques", explica. La població del municipi es dobla a l'estiu.

De tota manera, des del Consistori hi continuen treballant. Als camions amb aigua potable –que venen d'Esporles– ara se'ls suma els que venen des d'Emaya, gràcies al conveni signat amb Abaqua per comprar aigua a preu reduït.

Vives explica que les principals fonts d'aigua de Banyalbufar són dues (la font de la Vila i el pou de les Mosqueres) i estan sota mínims. De tota manera, indica que les esperances del municipi no estan basades en "la necessitat de pluja", sinó en la de "trobar més aigua a la localitat". De fet, ja ho han aconseguit: han trobat una nova zona humida. Ara, s'inicia un tràmit burocràtic i tècnic per poder excavar un nou pou que alleugereixi la crisi hídrica.

D'altra banda, a l'ordenança municipal aprovada al ple del juny es plantegen noves tarifes per al preu de l'aigua. Després d'haver superat el període d'al·legacions, l'ordenança encara està pendent de l'aprovació definitiva i la posterior publicació al BOIB. També s'ha elaborat un pla de gestió sostenible de l'aigua, que serà el full de ruta del municipi amb vista als pròxims anys.

Talls intermitents a partir de dia 15 de juliol

Cal destacar que els talls intermitents en el subministrament d'aigua a Banyalbufar es faran a partir de dia 15 de juliol. És una mesura similar a l'adoptada els darrers dies per diversos municipis del Pla de Mallorca. En concret, a partir de la segona quinzena de juliol, Banyalbufar tallarà el subministrament d'aigua entre les 23.00 i les 16.00 hores a tota la xarxa municipal. D'aquesta manera, només es tindrà aigua entre les 16.00 i les 23.00 hores, és a dir, durant 7 hores al dia, fins a nou avís.

Reacció de les patronals

Per la seva banda, l'Associació de Bars, Restaurants i Cafeteries (Restauració Mallorca CAEB), i la Federació Empresarial de Restauració de les Balears (Ferib) han reclamat "solucions urgents" al Govern davant els talls d'aigua de Banyalbufar. "És una situació lamentable en plena temporada, que no només fa malbé la imatge de l'illa, sinó que també representa un perjudici econòmic tant per als restauradors com per als residents de la zona", han afirmat.

Les entitats han expressat la seva preocupació per la problemàtica a què s'enfronten els bars i restaurants del municipi, a més de per l'impacte significatiu que tindran els talls. Aquests, han assenyalat, "anticipen una disminució considerable en els ingressos dels negocis local". A més, han qüestionat que els fons generats amb l'Impost de Turisme Sostenible (ITS) no s'utilitzin per proporcionar ajut econòmic o per finançar camions cisterna amb aigua dessalada.

stats