Part Forana 24/05/2016

Amics de Coanegra de Santa Maria denuncia el tancament del camí del Cabàs i la destrucció al talaiot

Anuncien una campanya de neteja de l'antic traçat i demanaran que el Govern el restitueixi

M. Barceló
2 min
Amics de la Vall de Coanegra assegura que en el talaiot s'ha alterat el terreny per fer-hi una escala d'accés

Santa MariaAmics de la Vall de Coanegra ha denunciat que el talaiot del Claper dels Doblers, un dels darrers vestigis de l'època prehistòrica del municipi, ha estat convertit per particulars en un mirador i s’hi han fet escales d'accés. "Estam davant un altre atac al patrimoni per part d’uns propietaris que demostren tenir una sensibilitat nul·la cap allò que és de tots", es queixen els portaveus d’aquesta associació, que vetlla per la conservació d’un espai de gran riquesa patrimonial.

Aquest col·lectiu i d'altres entitats varen fer el 2011 una neteja del tram que va de son Torrella a la barrera i denunciaren la destrucció d'un altre dels seus trams, ja dins la finca del Cabàs. Des de llavors lluiten per l’obertura del camí del Cabàs, tram santamarier que va des del camí Reial de Bunyola a Alaró.

El març de 2012 aquest col·lectiu celebrava la resolució dictada per la Conselleria de Medi Ambient en què els donava la raó i obligava a restituir al seu estat original el tram del camí destruït abans de l'1 de maig de 2012.

El camí es troba ara en litigi per determinar-ne la propietat, però està inclòs al catàleg de béns patrimonials de Santa Maria del Camí. "Ens alegràrem debades, perquè quatre anys després la resolució no s'ha executat, com ja és costum en aquesta mena de casos. Si no es fa aviat, ja serà impossible trobar-ne el traçat", denuncia el grup.

"Aquesta no és la única irregularitat a la finca. Se la pot trobar en oferta a la majoria de cercadors especialitzats en agroturismes i lloguer vacacional, amb piscina, pistes esportives, terrasses, sala de conferències... "Com ja denunciàrem al seu moment, el tancament del camí i la expulsió de la gent que acostumava a anar-hi cercava donar invisibilitat a les obres que s'hi feien, que provocaren alteracions de béns patrimonials catalogats i l'augment del volum de construcció sense la corresponent llicència municipal", asseguren des del col·lectiu.

Amics de la Vall de Coanegra diu que tornarà a instar la Conselleria perquè executi la resolució de restitució del camí, i preveu organitzar una segona neteja del camí i estudiar quines accions emprendre pel que fa referència al talaiot.

stats