Part Forana 24/03/2022

Alcúdia s'oposa que el cable elèctric per unir la Península amb les Illes passi per s'Illot

Bàrbara Rabassa: "El nostre posicionament és un no rotund, anem a cercar alternatives"

2 min
Una imatge d'arxiu de l'inici dels treballs per a la connexió submarina amb Mallorca.

PalmaL'Ajuntament d'Alcúdia ha assegurat aquest dijous que s'oposa que el cable elèctric per unir la Península amb les Balears passi per s'Illot. El cablatge de Red Eléctrica travessaria 11 quilòmetres de zones poblades del municipi, entrant per la muntanya de la Victòria, fins a connectar amb Es Murterar.

La batlessa del municipi, Bàrbara Rabassa, s'ha mostrat ferma: "El nostre posicionament és un no rotund, anem a cercar alternatives". En aquest sentit, ha destacat que el Consistori lluitarà per defensar el territori i els més de 20.000 residents.

Per ara, l'Ajuntament han fet diverses reunions amb el vicepresident de Transició Energètica, Juan Pedro Yllanes, amb Medi Ambient i amb el Consell de Mallorca, per això Rabassa té clar que hi ha "altres opcions" per passar el cable. "No podem consentir de cap manera que entri per una zona tan sensible, protegida i tan estimada pels alcudiencs", ha insistit.

L'edil assegura que farà tot el que estigui a la seva mà per evitar que la instal·lació passi per s'Illot. A més, exigeix que se'ls tingui en compte a l'hora de prendre decisions. "Anirem a la Conselleria de Transició Energètica, al Consell de Mallorca, Red Eléctrica i, si cal, a Madrid per presentar les alternatives. Estam disposats a fer-hi front", recalca. Ara per ara, Alcúdia està convocada a una nova reunió tècnica a final d'abril.

Segon enllaç

El Consell de Ministres va aprovar la Planificació de la Xarxa de Transport d'Electricitat 2021-2026, amb una inversió de 6.964 milions d'euros, i les Balears són les que rebran més doblers: 1.169 milions d'euros. Un dels projectes previstos és el segon enllaç entre la Península i Mallorca, una manera "d'impulsar" les Illes en la transició energètica, explicaren des de Red Eléctrica.

En concret, aquest segon enllaç connectarà l'estació de Sant Martí de Mallorca amb la de Fadrell de Castelló. Serà un enllaç bipolar amb una extensió de 389 km submarins i 16 km terrestres, amb una profunditat màxima de 1.613 metres.

stats