Economia 22/03/2022

Les Balears són el territori que rebrà més inversió de l'Estat per a la planificació de la xarxa de transport d'electricitat

Les Illes disposaran de 1.169 milions d'euros, un 17% del total, per a projectes com el segon enllaç amb la Península

ARA Balears
1 min
Central elèctrica d'Endesa.

PalmaL'Estat ha aprovat la planificació de la xarxa de transport de l'electricitat fins al 2026 i les Illes són la comunitat autònoma que rebrà més doblers de totes. En concret, 1.169 milions d'euros, un 17% del total, vindran cap a les Balears.

L'objectiu d'aquest nou pla és que sigui un instrument estratègic en el qual es desenvolupin les infraestructures per continuar "garantint un subministrament segur i impulsar el procés de transició ecològica", segons expliquen des de Red Eléctrica. Així, pretenen arribar al 2026 amb un 67% de generació elèctrica renovable.

Els projectes previstos per a les Illes són diversos, però destaca el segon enllaç entre la Península i Mallorca. D'aquesta manera, "s'oferirà l'impuls que necessiten les Illes per avançar en la transició energètica", afirma Red Eléctrica. Aquest segon enllaç connectarà l'estació de Sant Martí de Mallorca amb la de Fadrell de Castelló. Serà un enllaç bipolar amb una extensió de 389 km submarins i 16 km terrestres, amb una profunditat màxima de 1.613 metres.

La planificació, entre d'altres, també inclou unes noves bateries per a Menorca i Eivissa. Aquests sistemes d'emmagatzematge permeten aprofitar al màxim els enllaços actuals incrementant l'energia que transporten. Així, també es reduiran la generació tèrmica local i les emissions de CO₂ i es contribuirà a la integració segura d'energies renovables.

stats