Part Forana 10/01/2020

Alcúdia comença l'any aprovant un pressupost municipal de 33 milions

L'Ajuntament destinarà 155.000 euros a pagar interessos als bancs, pels 88 milions de superàvit acumulats

Ara Balears
2 min
L'àrea municipal de Turisme incrementa un 25% el seu pressupost.

AlcúdiaL'Ajuntament d'Alcúdia ha aprovat aquest divendres un pressupost de 33 milions d'euros per a enguany. El document econòmic ha tingut deu vots a favor del govern municipal (PSOE, El Pi, MésxAlcúdia), cinc abstencions (PP, Vox i Ciutadans) i un vot en contra (Podem).

Segons la regidora d'Hisenda, Joana Maria Bennàsar, es tracta d’un pressupost molt limitat per la política duita a terme des de 2011 fins a 2015, amb la Llei de la despesa i d’estabilitat pressupostària (llei Montoro) encara vigent i que fa que Alcúdia arrossegui 88 milions d’euros de romanent de tresoreria, immobilitzats a diverses entitats financeres.

Del pressupost, s'han reservat 155.000 euros per poder fer front al pagament d’interessos als bancs, "per uns doblers dels quals no podem disposar ni invertir en nous serveis, infraestructures ni més personal".

La contenció de la despesa i inversions sostenibles són els eixos de la gestió econòmica a escala municipal. Segons Bennàsar, "el pressupost reflecteix l’esforç per millorar el manteniment, amb el nou contracte de fems". També s’ha referit a la dissolució dels patronats, els comptes dels quals passen a integrar-se en el pressupost municipal.

En matèria de tributs locals, es mantenen l'IBI i plusvàlues, taxes i preus públics, i s’actualitza l’IAE. Es preveu un increment del 3,85% de les retribucions del personal funcionari i laboral. L’àrea de Turisme augmenta un 25%, 137.935 euros, per l'increment del cost de l’Ironman.

Reacció de l'oposició

Des de Podem, la regidora Concepción Baleato ha explicat que el seu vot seria negatiu, perquè són uns pressuposts continuistes amb les polítiques del PP: "No hi ha polítiques d'habitatge, joventut, cultura, plans d’ocupació", ha dit.

Des de Vox, el regidor Joan Sendín ha expressat que "hi ha massa despesa en actes festius i no tant en patrimoni d’Alcúdia". Des del govern municipal, la batlessa, Bàrbara Rebassa, li ha replicat que les inversions en patrimoni es fan amb inversions sostenibles i que les festes són necessàries per a la ciutadania.

Des de Cs, la regidora Azahara Machado ha assegurat que "s’ha de fer força entre tots, ara que hi ha govern a Madrid, perquè s’aixequi la veda de la Llei d’estabilitat".

La regidora Fina Linares, del PP, ha declarat que "estam cansats de sentir el mateix de 2012, sobre la llei Montoro, perquè durant els darrers temps de govern central socialista no hi ha hagut cap canvi". Ha criticat que des del pacte de govern municipal no es tingui cap previsió d'abaixar els impostos.

stats