Part Forana 03/06/2018

Les Àguiles de Pollença dansen sense me

Es perd una de les figures de l'espectacle religiós del Corpus Christi

M. B.
1 min
Les Àguiles de Pollença  a una cantonada, amb molta gent seguint les seves danses vora Sant Joan Pelós.

PollençaPer primera vegada, d'acord amb la normativa legislativa autonòmica sobre l’ús d’animals a les festes, enguany no hi ha hagut me a la festa de Sant Joan Pelós a Pollença. Això, per a algunes persones, lleva càrrega històrica al ball de les Àguiles, una dansa que es balla durant la processó del Corpus Christi, en què es venera l’eucaristia. Si no hi ha mal que per bé no vingui, enguany Sant Joan Pelós ha pogut ballar més lleuger, ja que no ha pogut dur l'anyell a sobre.

En les danses, que es van repetint pels carrers i els punts històrics del poble, dues al·lotes amb indumentària blanca i ben enjoiades dansen i mouen de manera simètrica les figures d’àguila que duen a la cintura mentre toquen les castanyetes, acompanyant els moviments del ball de Sant Joan. Aquesta ha estat la generosa estampa, plena de ritual, que ha seguit una multitud de gent pels carrers de Pollença aquest horabaixa de diumenge.

Les Àguiles  seguint el pas de Sant Joan.

La retirada de l’anyell del protocol de la processó ha provocat polèmica: les crítiques dels qui defensen que l’animal pateix, especialment durant els bots del jove que representa Sant Joan, i les queixes dels qui defensen tot el contrari. El rector de la parròquia de Pollença havia plantejat la possibilitat que un veterinari controlàs l’ansietat del me durant l’espectacle, que és seguit cada any per una multitud. Finalment, però, s'ha ajustat l'espectacle a la normativa que l'afecta.

stats