Part Forana 31/01/2019

Les administracions fan balanç del cost de la torrentada del Llevant

La suma d'inversions i despeses fetes fins ara s'acosta ja als 90 milions d'euros

M. Barceló
2 min
Imatge de la taula amb representants de totes les administracions, donant compte de la feina feta en ajuts i inversions.

Sant LlorençTot i que encara queden bastants d'expedients relatius a danys a particulars, empreses i infraestructura pública per tancar, les administracions van fent balanç del cost que suposa a la comarca del Llevant tornar a la completa normalitat, després de la torrentada del 9 d'octubre que es va cobrar la vida de 13 persones.

En una reunió a Sant Llorenç, epicentre de la tragèdia, govern central, Govern autonòmic, Consell de Mallorca i ajuntaments (Sant Llorenç, Manacor, Son Servera, Capdepera i Artà) han intentat oferir de manera particular una radiografia de la seva actuació fins al dia d'avui. La inversió feta i la pressupostada pendent d'executar arriba a 89,7 milions d'euros.

Entre el ball de xifres que es manegen, i encara lluny de concretar-ne el cost real, la visió unànime és que la coordinació i la resposta de les administracions públiques davant la catàstrofe ha estat prou bona. Aquesta és l'opinió expressada pels representants polítics des de diferent àmbits en la roda de premsa a l'Espai 36 de Sant Llorenç que han ofert aquest dijous les administracions públiques implicades a tornar a situar la comarca dins la completa normalitat.

Després de quasi quatre mesos "de treball intens", segons la presidenta del Govern, Francina Armengol, l'Executiu autonòmic està en condicions d'ampliar, "si fos necessari", la partida de 28,2 milions d'euros habilitada per al Llevant i de la qual avui dia ha destinat: 1,2 milions a atendre la urgència social inicial; 7 milions a reparació de torrents; 8,5 milions a particulars i empreses (1.690 expedients) i 3,2 de suport als ajuntaments per ajudar a fer front a les despeses de reparació d'equipament municipal.

Ajuts del Consell

El Consell, amb 23 milions de pressupost de reparació de la xarxa viària, té encara el repte de normalitzar el trànsit a la Ma-12 (Artà-Alcúdia) abans de l'estiu. Actualment resten diversos punts a la xarxa que s'estan reforçant, sense alterar el trànsit. El president Miquel Ensenyat ha remarcat l'esforç de l'IMAS a l'hora de tramitar les prestacions econòmiques a persones i famílies (575 beneficiaris) en situació d'emergència per catàstrofe, i que han rebut ajuda per valor de 410.000 euros. El Consell també ha invertit 3,3 milions a reparar infraestructures municipals als pobles del Llevant afectats en major o menor grau per la torrentada.

El govern central destina 20 milions a la reparació de danys, després de la declaració de zona catastròfica. D'aquests, 13,6 són per a Sant Llorenç, 1,4 per a Artà, 1,3 per a Manacor, 900.000 euros per a Capdepera i 322.000 per a Son Servera. La delegada del govern de l'Estat, Rosario Sánchez, ha subratllat també el fet que el consorci d'assegurances ja ha pagat 9,5 milions en indemnitzacions, dels 15 milions previstos.

2,7 milions en donatius

El batle de Sant Llorenç, Mateu Puigrós, ha informat que les donacions fetes per particulars, empreses i ajuntaments arriba als 2,7 milions d'euros, "dels quals se n'han repartit 1,6 milions" entre els damnificats. Aquest municipi ha tramitat 288 expedients d'afectació a habitatges i empreses.

Son Servera té valorats en 364.000 euros els danys a la seva infraestructura municipal; Manacor, en uns 300.000; Artà no ha aportat dades, però el seu batle, Manolo Galán, ha recordat que molts horts que ocupava gent jubilada varen quedar arrasats i exigirà un esforç de les administracions en format d'ajuda perquè puguin tornar als seus hàbits saludables. El batle de Capdepera, Rafel Fernàndez, ha dit que l'Ajuntament habilitarà una línia per als afectats que no s'hagin pogut beneficiar dels ajuts d'altres administracions.

stats