Sant Antoni arriba a Artà i sa Pobla amb gloses contra la violència de gènere

Concursos, tallers i bosses de mà amb versos populars són els canals per arribar a la gent

Artà i sa Pobla, dos dels municipis amb més tradició santantoniera de Mallorca, aprofiten la intensitat festiva d'aquests dies per promoure la lluita contra la violència de gènere, en alguns casos amb la col·laboració del Consell de Mallorca.

Així, per a aquest Sant Antoni, a Artà s'han dissenyat unes bosses de mà on figuren una sèrie de gloses relacionades amb el tema. Les gloses són obra de na Maria Xoroia, una glosadora molt popular que participa activament en grups de persones que elaboren aquests tipus de versos.

Aquestes bosses es repartiran entre l’alumnat jove del municipi, que alhora participa d’un programa de prevenció de consum de drogues, que enguany també s’ha enfocat a fer gloses relacionades amb aquesta temàtica.

Aina Comas, regidora de Serveis Socials, explica que "s’ha optat per mostrar gloses perquè és un dels elements més característics de la nostra festa i una manera molt clara i directa per transmetre els missatges que es volen abordar".

A la bossa es reflecteixen tres gloses: la primera en nom de les dones, la segona és en masculí i a la tercera s’exposa el missatge clar que cal fer entendre per assolir l’objectiu de la campanya. 

En el marc de la campanya contra la violència de gènere, la planta baixa de l'Ajuntament acull l'exposició itinerant que acompanya la campanya que impulsà el departament d'Igualtat del Consell de Mallorca amb motiu del Dia internacional de l'eliminació de la violència contra les dones, el passat novembre. Aquesta exposició podrà visitar-se de dilluns a divendres entre les 8 h i les 15 h.

Concurs de gloses

Per la seva banda, l’Ajuntament de sa Pobla i l’Espai de Dones han convocat el I Concurs de Gloses per a la igualtat per tal de promoure unes festes lliures de sexismes. L’objectiu d’aquest primer concurs de glosa escrita és promoure la igualtat de gènere a través de la creació i de la cultura popular.

El regidor de Participació Ciutadana, Antoni Simó Tomàs, ha explicat que "aquesta és una iniciativa que parteix d'una de les més destacables característiques ludicofestives del nostre municipi, com és la glosa, amb una reinvindicació més que necessària: l'abolició de totes les violències cap a la dona".

Les persones interessades a participar-hi poden entregar la seva glosa fins al 30 de gener a les 14.00 h al correu electrònic arxiudesapobla@gmail.com o a l’Espai de Dones de Sa Congregació. Hi haurà dos premis: el novell (fins a 17 anys), dotat amb 125 €, i per a la resta de la ciutadania (de 18 anys per endavant), també amb 125 €.

Tallers

Dimarts passat tingué lloc un taller de gloses per la igualtat a Sa Congregació, impartit per Mateu 'Xurí' i altres membres dels Glosadors de Mallorca. Es tracta d’una activitat impulsada per l’Ajuntament i la Direcció Insular d’Igualtat del Consell de Mallorca, amb la col·laboració del col·lectiu de joves Sa Negreta. I dimecres tingué lloc un taller de formació i sensibilització sobre com actuar davant una agressió sexista, impartit per l’agent d’igualtat del Consell de Mallorca Martí Capó.