ACCIÓ SOCIAL

Sa Revolta de Vilafranca mostra la seva versió més solidària

Lliura 500 litres de llet per a la gent més necessitada del poble

Els Serveis Socials de l’Ajuntament de Vilafranca començaran el 2018 amb mitja tona de llet més en el seu banc d’aliments, gràcies a l’associació cultural Sa Revolta, que ha donat la recol·lecta de la bacina del dinar de festes de l’estiu passat per atendre la gent més desfavorida del poble durant l’hivern.

Aquest darrer divendres de l’any, una vintena de membres del col·lectiu han lliurat els aliments a la tècnica municipal de Serveis Socials, davant l’església de Santa Bàrbara, formant un petit mosaic d’un arbre de Nadal amb les capses de llet de la marca mallorquina Agama, una entitat que també ha participat en l’acte solidari, segons la directiva de l’associació.

Sa Revolta, que enguany ha complit 27 anys, va instaurar un dinar de germanor el dia abans de la festa de La Beata. Ara, des de fa tres anys, es fa una recol·lecta amb la bacina creada expressament per a la trobada popular. Els fons recaptats es destinaven a alguna entitat local sense ànim de lucre, en aquest cas el destinatari havia estat el club esportiu.

Enguany l’entitat ha decidit sumar-se a la solidaritat veïnal i comprar producte mallorquí per lliurar-lo als Serveis Socials, per tal que els distribueixi entre la gent més necessitada de la vila.

El grup ha assenyalat que, a banda de promoure i mantenir la festa de Sa Revolta, una de les més populars de l’estiu a la Part Forana, el col·lectiu també treballa en actes que ajuden a crear consciència solidària, com fan també altres grups juvenils en els seus pobles respectius.

Ahir, l’escalonada de l’església va servir de marc per formar un petit arbre nadalenc amb les capses de llet mallorquina i amb la sempre omnipresent senyera del dimoni de Sa Revolta, creada en el seu dia per l’amo en Joan del Dorado d’Artà, una figura que surt durant la festa acompanyada per cinc caparrots, creats per Margalida Rosselló, que representen personatges populars com ara Tomeu Penya, Pedro de sa Plaça, Guillem des Cruce, l’amo en Pep de Son Bats i Maciana Estamborera, la primera figura femenina que es va afegir a la comparsa de Sa Revolta, la matinada següent de la conclusió de les festes de La Beata, a principi d’agost.

Un col·lectiu a les arrels de les neofestes de Mallorca

Després de la penya El Coso, ànima de la festes de Sant Agustí a Felanitx, Sa Revolta de Vilafranca és un dels grups que es troben a les arrels del fenomen de les neofestes, que tant ha proliferat en els darrers anys en alguns pobles de l’interior de l’illa. Sa Revolta va néixer el 1990, com a resposta i protesta per la fi de les festes. A més, és l’única de tot Mallorca que es fa durant la nit, ja que la resta es duen a terme durant el dia. La bulla comença just en acabar el programa oficial de les festes de La Beata. L’aigua, amb què es banya tota la jovenalla que participa en el passacarrers, la figura del dimoni propi i els cinc caparrots, acompanyats de grups de xaranga, són els ingredients que han consolidat i fet evolucionar la festa, amb un format que ha servit de mostra a altres festes, com el Much de Reig de Sineu, a mitjan agost, o les Clovelles de Petra, per Santa Praxedis.