500 grams separen els cinc melons més grossos a la Fira de Vilafranca

La parella Jaume-Andreu manté l'hegemonia, amenaçada per Ramon Garí, guanyador del meló més dolç de 2015, i que enguany ha quedat segon a l'apartat de pes

La parella de criadors integrada per Tià Jaume i Bernat Andreu manté l'hegemonia en el tradicional concurs del meló més gros de Mallorca, eix central de la Fira del Meló de Vilafranca, que aquest diumenge ha arribat a la 24a edició. El darrer certamen ha resultat ser el més emocionant que es recorda de les darreres edicions, si ens atenem a la minsa diferència (de poc menys de 500 grans) entre els cincs melons que s'han disputat el podi.

De la cinquena peça presentada al concurs (en el qual han participat 17 voluminoses peces), que ha pesat 18,050 quilos, al meló guanyador, 18,490 quilos, la diferència ha estat tan ajustada que el jurat ha hagut de posar la màxima atenció en la pesada. Al final ha guanyat el fruit presentat per Sebastià Jaume i Bernat Andreu, qui a la vegada també han aconeseguit el quart (18,180 quilos) i el tercer lloc (18,280 quilos).

Només Ramon Garí, amb un meló de 18,320 quilos, amenaça a dia d'avui la criança dels melons més grossos que surten de l'hort Jaume-Andreu. I és que Ramon Garí, a més del pes, cuida la qualitat dels melons. Prova d'això, guanyà el premi al meló més dolç a l'edició de l'any passat, guardó a la qualitat que enguany s'ha enduit Maria Estrany Bauzà.

Canvi d'escenari

Enguany la Fira del Meló ha traslladat a la plaça Major l'escenari del concurs, la qual cosa ha suposat una major presència de públic al certamen, que ha coincidit amb la prova més animada dels darrers anys. L'escàs marge de diferència de pes entre les cucurbitàcies presentades ha donat una major emoció a la prova.

De bell nou, els criadors de melons de Vilafranca han continuat emportant-se els primers premis del concurs, el pilar de la fira, però des del punt de vista comercial el premi de qualitat va agafant empenta, quan al client li deixa d'importar la mida i s'aferra a la dolçor del fruit.

Pel que fa a la resta de la jornada, la fira ha tingut una bona organització, amb una notable presència de públic que ha gaudit de les nombroses exposicions agrícola i ramadera, espectacles eqüestres, la festa de les llanternes, tallers de manualitats i la bona actuació dels Castellers de Llevant en acabar el concurs del meló.