MEMÒRIA HISTÒRICA

El Govern es reunirà amb els propietaris de tombes situades damunt la fossa comuna de Porreres

Les edificacions mortuòries impedeixen completar les exhumacions, després d'haver-s'hi trobat 50 cossos de desapareguts

La primera fase de les exhumacions de la gran fossa comuna de Porreres entra ja a la recta final, segons ha informat aquest dijous l'equip científic de la Sociedad de Ciencias Aranzadi, que porta a terme els treballs. Unes edificacions mortuòries, dues capelles i uns 50 nínxols individuals que es troben dins la zona delimitada, impedeixen a hores d'ara poder completar el projecte que tutela la Conselleria de Participació, Transparència i Cultura, i que coordina Memòria de Mallorca, en aplicació de la Llei de fosses. Davant aquesta situació, el Govern té previst reunir-se amb els propietaris de les sepultures dilluns vespre, a les 20.30 hores, a l'Ajuntament.

Des del mateix Ajuntament ja es té completat el llistat dels propietaris que seran convocats en els propers dies. Abans, dissabte, la consellera Ruth Mateu i el seu gabinet es reuniran amb l'equip científic de les exhumacions que dirigeix el doctor Francisco Etxeberria, per tal d'avaluar les tasques dutes a terme fins ara i analitzar una possible segona intervenció, partint del fet que hi hagi un acord amistós amb els propietaris de les tombes que són damunt la fossa comuna.

Tot sobre les exhumacions del cementeri de Porreres

L'Ajuntament ha advertit que no hi ha espai per poder traslladar les sepultures a un altre indret, perquè el cementeri està saturat, però sí que estaria disposat a custodiar els fèretres, mentre es dugués a terme la segona fase d'exhumació. Aquesta suposaria haver de desmuntar les sepultures, excavar i exhumar els cossos dels desapareguts que hi ha davall i després aixecar de bell nou les edificacions. Per ara, encara no s'ha feta públic la valoració tècnica d'aquesta intervenció.

Des de l'equip Aranzadi, aquest dijous s'ha fixat en "una cinquantena" el nombre de cossos trobats dins un total de nou compartiments. El darrer localitzat conté deu cossos, i és el segon quant a volum dels que s'han localitzat, des que el 2 de novembre començaren les tasques d'excavació.

Falten les dones

D'altra banda, l'equip Aranzadi ha recordat que tots els cossos trobats fins ara corresponen a homes. Continuen sense aparèixer els cossos de cinc dones que es considera per fet que hi foren traslladades des la presó de Can Sales, a Ciutat, el 5 de gener de 1937. Es tractaria d'un grup    –oficialment foren posades en llibertat– en el qual apareixen les anomenades Roges del Molinar: la dirigent comunista Aurora Picornell, Catalina Flaquer, les seves filles Antònia i Maria Pascual, i Berlarmina González, segons la recopilació que ha fet de la fossa comuna de Porreres Bartomeu Garí. Aquest historiador ha documentat les operacions de les presumptes posades en llibertat de presoners i presoneres, que en realitat eren portats al cementeri de Porreres per ser executats per un escamot sanguinari de falangistes. Segons aquest recompte històric, encara manca per aparèixer les despulles d'una vuitantena de presoners.

Cada dia són centenars les persones que van al cementeri de Porreres per veure la fossa comuna, de la qual també s'extreuen cossos que corresponen a enterraments ordinaris d'abans de 1936. A darrera hora del dia, des de l'equip Aranzadi s'ofereix una roda informativa, oberta al públic, sobre les localitzacions i exhumacions realitzades de moment. Aquest divendres hi està prevista la visita de diversos cursos de l' Institut Politècnic de Palma.