Els Cossiers d'Algaida acompanyen la festa de Sant Jaume amb saba nova

La dansa de Titoieta acaba de bell nou amb el dimoni per terra a peus de la Dama

Les festes estiuenques prossegueixen amb petjada forta a Algaida. Tradició i festa marcada com sempre pels Cossiers, que a més del dia del patró, el 16 de gener, Sant Honorat, ofereixen el seu repertori de danses en acabar la missa solemne de Sant Jaume, on dansen l 'Oferta, la cirereta a l'acte religiós en què l'Orfeó de Castellitx sol delitar la feligresia amb els seus càntics.

Aquest dimarts, com marca el calendari dels Cossiers, la festa grossa a la plaça de l'església ha tornat a mostrar l'esplendor amb què la xeremia, el tamborí i el flabiol marquen la pauta a un grup que enguany ha estrenat saba amb quatre cares noves: Pau Fiol i Ramon Bibiloni s'estrenaren com a cossiers en les danses de la vigília de Sant Jaume, i Guillem Andreu i Guillem Puigserver ho han fet durant aquest dimarts a migdia. Uns entren i altres surten, com Miquel Ballester, que s'ha jubilat com a dimoni, igual que la dama Joana Maria Llompart i el cossier Sebastià Verger.

Emperò abans, de bon matí, els xeremiers amb l' Alborada han despert molts algaidins i algaidines per anunciar-los la festa major, mentre a moltes balconades hi lluïen cossiols, sense mancar-hi l'alfabeguera, i cintes amb el verd, groc i vermell que marquen els colors del grup de dansaires. Com és costum, la gent s'ha endiumenjat per anar a l'ofici i després presenciar els balls que són tradició viva de moltes generacions.

El dimoni marcant rotlada

Acabada la missa, la munió de gent ha esperat pacientment la sortida dels Cossiers, mentre el dimoni marcava el rotllo vorejant molts turmells de l'al·lotea que a primera fila intentava provocar-lo de tota manera. I amb les danses ha esclafit la festa: Flor de Murta, Els Reis, Mestre Joan, Obriu-nos, Mergançó, Dansa Nova i Titoieta, peça que ha deixat el dimoni abatut a peus de la Dama, envoltada pels sis cossiers, entre l'esclat d'aplaudiments de la multitud. Llavors, ballant ses Bombes, la comitiva de balladors ha acompanyat les autoritats fins devora l'Ajuntament, on els nous dansaires han estat immortalitzats i consagrats a la dansa popular per molts retratistes.