Part Forana 23/07/2018

El batle de Capdepera, del PSOE, demana la dimissió de la consellera de Salut

L'Ajuntament i el Govern s'enfronten per la reforma de l'equipament sanitari a Cala Rajada

Miquel Barceló
3 min
A les dependència del centre sanitari de Cala Rajada passen l'estiu amb ventiladors.

CapdeperaEl ralentí amb què es treballa per dur endavant la reforma de la unitat bàsica de salut (UBS) de Cala Rajada ha dut el batle de Capdepera, Rafel Fernández, del PSOE, a demanar la dimissió de la consellera de Salut, Patrícia Gómez, del mateix partit. Fernández considera "lamentable" el tracte d’IBSalut als gabellins i gabellines i per aquest motiu creu que la consellera "no hauria d’ocupar el càrrec que té perquè no treballa igual per a tots els balears".

El projecte de reforma de la UBS, situada a l'edifici de l'Institut Social de la Marina, arrancà fa set anys. Ara fa tres setmanes va començar l’obra i consisteix en la instal·lació del sistema d’aire condicionat i calefacció, l’ampliació del centre amb una consulta i una zona d’urgències més espaiosa, i la impermeabilització de la terrassa superior. Tot plegat té un pressupost de 165.000 euros. "L’obra de la terrassa va començar fa una setmana i a dia d’avui està aturada, amb totes les restes d’obra acumulades allà dalt amb la perillositat que suposa davant possibles pluges", explica el batle.

A dia d’avui, l’Ajuntament assegura que la reforma ha començat, però que els treballadors de l’empresa subcontractada per l'IBSalut "no hi treballen perquè al·leguen falta de crèdit per comprar eines i material". Rafel Fernández assegura que "hi ha un únic operari treballant, que no fa res perquè no té material, però que no pot abandonar el seu lloc de feina". Davant aquesta situació, la regidora de Sanitat del consistori gabellí, Lorena Molinillo, s’ha intentat posar en contacte amb l'IBSalut, "sense obtenir cap resposta", assegura la regidora.

Segons explica el batle, des de l’inici de l’obra les consultes d’un metge i de pediatria s’han hagut de traslladar a Capdepera "per ordre de l’IBSalut", però "l’obra dels despatxos d'aquests metges encara no ha començat".

Despatxos amb ventiladors

El trasllat de pediatria a Capdepera ha aixecat moltes crítiques entre els pares dels infants usuaris de Cala Rajada. Mentrestant, l’edifici està ple de pols, amb ventiladors que treuen els tubs al carrer, la qual cosa fa tenir les finestres mig obertes i tapades amb plàstics i cinta aïllant. "La calor a l’estiu i el fred a l’hivern, i la falta d’espai són les crítiques més escoltades de part dels usuaris", explica el batle.

"Els expedients es guarden en un espai que serveix al mateix de temps de cafeteria, microones i dispensador d’aigua. Una consulta no té ventilació ni aixeta perquè el metge es pugui rentar les mans. Per pal·liar la calor els treballadors es banyen el cap amb aigua i van a treballar amb calçons curts. A l’hivern el pediatre no pot auscultar els infants perquè no els pot despullar a causa de les temperatures que hi ha dins les consultes", afegeix el batle gabellí.

Olor de claveguera

A més, els turistes que acudeixen a la unitat bàsica la qualifiquen de "tercermundista" i la comparen amb consultes de països com "Burundi", explica el batle. "Quan plou, l’olor del clavegueram inunda l’edifici", comenta la regidora, i afegeix: "Aquestes condicions són inhumanes i no s'hi pot treballar".

Totes aquestes queixes són causa directa d’un edifici que no està preparat per atendre el volum de pacients de la població, actualment devers uns 8.100 usuaris, segons el padró municipal, és a dir, dos terços de la població del municipi. Cal tenir en compte que Cala Rajada suporta una pressió de fins a 40.000 habitants durant la temporada alta. L'Ajuntament assegura que es va proposar la cessió d'un solar, vora l'edifici Capvermell de Cala Rajada, per construir-hi un nou centre de salut per a la zona.

Juli Fuster: "Són nervis de l'estiu"

Segons el director general de l'IBsalut, Juli Fuster, la situació que dibuixa l'Ajuntament no és real i creu que la reacció del batle és fruit "dels nervis de l'estiu". Nega que l'Ajuntament hagi oferit un solar (vora el centre cultural Capvermell) per fer-hi un nou PAC per al municipi i assegura que el retard en les obres es deu al fet que fins al 9 d'abril l'Insitut Social de la Marina no va fer efectiva la cessió de la zona que s'està reformant. "En quatre mesos s'ha adjudicat l'obra i ha començat la reforma", recorda Fuster, tot i que reconeix que l'adjudicatària ha tingut problemes econòmics que finalment ha resolt. "Més que discrepàncies sobre la reforma el que hi ha són nervis, perquè hem intentat parlar amb la regidora i no ens ha agafat el telèfon", explica Fuster.

El director de l'IBsalut insisteix que "estam oberts a estudiar la situació", per si s'ha de reestructurar l'equipament sanitari, atès que l'Ajuntament és partidari de situar el centre de salut i el PAC a Cala Rajada i deixar el poble amb una unitat bàsica. Fuster recorda que el gruix de població més envellida i més necessitada d'atenció sanitària és al poble.

Antecedents

Cala Rajada té una unitat bàsica de salut des de 1976. L’any 1995 es va inaugurar el Centre de Salut de Capdepera i Cala Rajada va continuar amb la Unitat Bàsica existent. Fa uns anys, i a causa de l’augment de població del nucli turístic, l’Ajuntament va decidir apostar per la construcció d’un PAC a Cala Rajada i per convertir el PAC de Capdepera en Unitat Bàsica. Amb aquest objectiu, l’any 2011, l’Ajuntament va oferir a la Conselleria de Salut la cessió d’un solar cèntric a Cala Rajada per a la construcció del nou PAC. El 2015, el batle i la que era regidora de Sanitat en aquell moment, Ivon Renaud, es reuniren amb la nova consellera de Salut i es continuà demanant la construcció d’un edifici nou, i, si no era possible, una ampliació de la UBS de Cala Rajada. El juliol del 2017, hi va haver una nova reunió amb el batle de Capdepera, la regidora de Sanitat actual, Lorena Molinillo, i el gerent d’Atenció Primària de Mallorca, Miquel Caldentey, per parlar, ja no sobre un nou PAC sinó sobre la rehabilitació de l’edifici de la unitat bàsica. L’octubre de 2017, el ple de l’Ajuntament de Capdepera va instar la Conselleria de Salut del Govern de les Illes Balears a fer efectiva la construcció d’un PAC a Cala Rajada als terrenys municipals oferits a tal efecte devora el centre Capvermell.

stats