Avancen el cordat de Cala Mitjana a Artà per protegir el sistema dunar

Era una demanda inclosa en pla de gestió sostenible redactat el 2015 per l'Ajuntament

Demarcació de Costes a les Illes Balears ha atès la petició del departament de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Artà, mitjançant la qual es demanava un canvi d'ubicació de les estaques i cordat protectores del sistema dunar de la platja verge de Cala Mitjana per tal de protegir les dunes del trànsit dels usuaris.

L'any 2015 es va impulsar l'elaboració del Pla de Gestió sostenible del litoral d’Artà, que va elaborar el Doctor en geografia i expert en sistemes dunars Francesc X. Roig, i va ser aprovat pel Subcomitè Xarxa Natura 2000 del Govern Balear, i pel Ple de l'Ajuntament d'Artà el juliol de 2017.

Una de les actuacions que recollia aquest Pla, era la reubicació del cordat del sistema dunar de Cala Mitjana, per tal de protegir adequadament les dunes, passant d'estar a la part del darrera a la part davantera o de batuda de les ones. Paral·lelament a la reubicació del cordat, s'havien de corregir els senyals corresponents al traçat de la ruta senderista Artà-Lluc, gestionada pel Consell de Mallorca.

Tal i com estava definit anteriorment l'itinerari senderista, el pas d'usuaris afavoria la degradació del sistema dunar, fragmentant la morfologia de la zona i afectant la vegetació dunar. De la manera que s'ha ressituat ara l'itinerari, l'impacte és molt menor, i es una mesura que permetrà la renaturalització d'aquest tram de litoral verge.

Gestió sostenible

La regidora de Medi Ambient, Aina Comas, constata la importància de disposar d'un document com el Pla de gestió sostenible del litoral d'Artà, que planifica les actuacions municipals i suggereix a la resta de les administracions competents accions per a fer realitat la gestió sostenible de la costa artanenca. A la vegada, Comas interpreta aquestes millores "com a gests molt positius, que animen l'equip de govern a perseverar amb mitjans propis i davant les administracions competents, desenvolupant actuacions de gestió sostenible i conservació del litoral, com ara les engegades als sistemes dunars de Sa Canova i Cala Torta".

EDICIÓ PAPER 16/12/2018

Consultar aquesta edició en PDF