CONVIVÈNCIA I INTEGRACIÓ
Part Forana 17/03/2017

'A Algaida, la gent s’ajuda'

Grups de voluntaris contribueixen amb tallers formatius que alguns veïns siguin més autònoms

Miquel Barceló
3 min
EL TALLER DE CUINA ENCÉN ELS FOGONS
 Cuineres i  alumnes viuen en perfecta sintonia les classes. Per exemple, la preparació de ciurons, en diverses receptes i formats, permetrà reposar el rebost de queviures per uns dies. S’hi ensenya a fer plats econòmics molt nutricionals 
 Que paguen la pena.

AlgaidaLa convivència es pot fomentar des de molts vessants, dels quals sempre brolla una mica de solidaritat amb qui per ics raons es troba necessitat d’elements que el mantinguin dins el cercle de la relació social amb els veïns i d’una certa qualitat de vida. A Algaida, l’Ajuntament fa temps que mostra que el preocupa el benestar dels veïns. Més enllà de la germandat amb pobles allunyats amb què manté vincles de col·laboració econòmica i d’intercanvi cultural, o de les accions solidàries generades per les necessitats sobtades, l’Ajuntament, mitjançant Consell de Benestar Municipal (CBM), acaba d’obrir un cicle de tallers que pretén oferir formació per fomentar la integració i el benestar de les persones.

El programa 'A Algaida ens ajudam’ s’ha iniciat aquesta setmana amb un taller de cuina, en el qual diverses cuineres ensenyen a cuinar a gent que desconeix les tècniques entre fogons però que ara necessita, també per ics raons, saber moure’s entre paelles, casseroles i altres estris per preparar menjar.

La regidora de Participació, Benestar Social, Cooperació i Igualtat, Catalina Fullana, és qui coordina el programa social. L’objectiu és que els veïns que vulguin aprendre activitats que els ajudaran en el dia a dia ho puguin fer sense cap cost i, per altre costat, que la gent que té coses a ensenyar i ho pugui fer de manera altruista, que ho faci. Donar i rebre formació és el binomi en què es mou el programa.

“Estam prou satisfets de la resposta en aquesta primera fase del programa”, diu la regidora. “Un taller de cuina, un de costura i un d’aprendre a llegir i a escriure és l’oferta actual dirigida a la gent que vulgui aprendre en aquests apartats, i en tenim un altre de rutes saludables que preparam amb un tècnic de Salut Pública”, remarca.

El curs de cuina acull 14 persones a l’Associació Gastronòmica que, en compliment de la clàusula social a què l’obliga l’ajuda municipal que rep, deixa les seves instal·lacions del carrer Colomer i també aporta alguns productes. Per inscriure-s’hi, se n’ha fet difusió a usuaris dels Serveis Socials de la Mancomunitat del Pla de Mallorca i també al públic en general. Maria Jaume, Catalina Ballester, Pilar Oliver, Catalina Jaume i Maria Sastre s’han oferit a impartir el curs de cuina.

En la primera jornada d’un curs que durarà quatre mesos, els usuaris han après a cuinar ciurons trempats, ciurons escaldins i a preparar coca dolça amb sobrassada.

Les cuineres mestres expliquen el procés d’elaboració de plats típics mallorquins a baix cost. Ensenyen a preparar menjars, alguns dels quals es podran congelar i els aprenents podran llavors anar traient a poc a poc del congelador en funció del que necessitin o vulguin menjar. Amb això aprendran a tenir una autonomia en la manutenció personal o familiar que abans no tenien.

Antònia Abrines, Margalida Sastre i altres veteranes costureres impartiran aviat el curs de cosir a un local municipal, i diverses mestres jubilades s’han compromès a ensenyar a llegir i escriure, especialment en llengua catalana. Elles són: Catalina Martorell, Joana Vanrell, Maria Majoral, Antònia M. Mulet i Margalida de Can Valent.

En aquest curs de llenguatge, s’hi espera la inscripció d’alguns estrangers i nouvinguts, com també d’aquells que vulguin millorar l’idioma. “Se’n farà una avaluació inicial i a alguns se’ls podrà derivar a altres programes de formació municipal com Uep com anam! o Lectura fàcil”, explica Fullana. En aquest curs i el de costura, hi ha una altra quinzena de persones inscrites que volen adquirir coneixements que els ajudaran a una millor qualitat de vida i convivència.

En projecte, una línia de suport al centre de dia

Als tres projectes ja perfilats de cuina, costura i llengua, més el que està mig enllestit de rutes saludables, el Consell de Benestar Municipal té en perspectiva demanar el suport veïnal per ajudar de manera altruista en diverses tasques socials el centre de dia, on passen la jornada persones dependents i que necessiten companyia i suport per no perdre la motricitat.

stats