Parlament
Política Parlament 18/03/2024

El PP creu que "té sentit" que Vox presideixi la comissió sobre el cas Koldo

Ribas sol·licita ampliar els membres del grup de treball, cosa que reforçaria la majoria de dretes

A.M.
2 min
Manuela Cañadas, Idoia Ribas i Sergio Rodríguez, aquest matí

PalmaVox vol tenir la presidència de la comissió d'investigació sobre el cas Koldo i també reforçar la majoria de dretes en aquest grup de treball. La portaveu del partit al Parlament, Idoia Ribas, ha informat que el grup ha demanat liderar la comissió, que es va crear la setmana passada amb els vots de la dreta. Una demanda que, per al PP, "té sentit", perquè Vox va impulsar la creació de la comissió. Ho ha assegurat la portaveu dels populars, Marga Duran, encara que també ha remarcat que a hores d'ara "no hi ha res decidit".

En paral·lel, el partit d'extrema dreta també ha sol·licitat ampliar els membres de la mateixa, que passarien de 13 a 16. D'aquesta manera, per la llei d'Hondt, el PP, Vox i el PSIB passarien a tenir un diputat més present a la comissió. En paral·lel, Ribas ha instat a habilitar "els dies necessaris" per tractar la comissió al Parlament; concretament, dilluns, divendres i dissabte, per "agilitzar la feina". Encara no s'ha establert un pla de treball al respecte, però Ribas ha remarcat que considera necessària la compareixença de la presidenta del Congrés i expresidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, perquè "ha de donar explicacions" sobre les possibles irregularitats en la compra de mascaretes a una empresa que ara investiga l'Audiència Nacional.

Al seu torn, Duran s'ha mostrat partidària que tots els partits presentin el seu propi pla de treball, i ha dit que el PP proposarà que compareguin en comissió "totes les persones que siguin rellevants per donar informació de tot el que ha succeït, siguin del Govern anterior o de l'actual". Per la seva banda, la diputada del PSIB Mercedes Garrido ha instat el PP a aclarir si està disposat que la presidenta del Govern, Marga Prohens, també comparegui. "El PSIB donarà explicacions", ha dit: "Prohens té alguna cosa a amagar?".

El ple debatrà una altra comissió

El ple del Parlament debatrà aquest dimarts la creació d'una altra comissió d'investigació sobre el mateix tema que varen impulsar MÉS per Mallorca, Més per Menorca i Unides Podem. Encara que és dubtós que surti endavant (Duran ja ha avançat que "no té sentit aprovar una altra comissió per investigar el mateix"), el portaveu dels ecosobiranistes, Lluís Apesteguia, ha cridat la resta de grups a votar-hi a favor. Respecte de la comissió que ja està aprovada, ha assegurat que "donada la magnitud del cas" espera que "tots els grups hi vagin amb l'esperit de consensuar els noms necessaris per aclarir els dubtes": "Ha de comparèixer qui faci falta".

Des d'Unides Podem, Cristina Gómez s'ha mostrat convençuda que la iniciativa ha servit perquè "el PP i Vox acceptin que també s'ha d'investigar" l'etapa del Govern de Marga Prohens, durant la qual s'ha tramitat també l'expedient sota sospita. "La prova del cotó de si ho faran la tindrem amb el pla de treball que presentin", ha dit.

stats