Govern
Política Parlament 13/02/2024

De Pilar Bonet al gerent de l'Ibitec: set mesos de cessaments i dimissions

Diversos càrrecs institucionals han estat apartats enmig de la polèmica i també s'han reestructurat departaments profundament

3 min
Pilar Bonet en una imatge d'arxiu

PalmaL'oposició del PSIB i MÉS per Mallorca ha exigit aquest dilluns explicacions al PP després que dissabte la consellera insular d'Hisenda i Funció Pública, Pilar Bonet, es veiés forçada a dimitir per la seva presumpta implicació en un desfalc quan treballava en una empresa de handling privada. La diputada socialista Amanda Fernández ha criticat el "degoteig constant" de dimissions i cessaments en els governs del PP en diferents institucions: "Enmig d'incompatibilitats de consellers, denúncies i acusacions gravíssimes, el PP tanca l'Oficina Anticorrupció". Per la seva banda, el líder ecosobiranista, Lluís Apesteguia, ha lamentat els "successius xous i espectacles lamentables a les institucions", tant en referència a Vox com a la "cadena de dimissions que hi ha hagut per diferents motius en aquests vuit mesos de legislatura, cosa que és molt preocupant". "El responsable de Recursos Humans del PP haurà de ser acomiadat de manera fulminant", ha insistit Apesteguia. Des del Partit Popular, Sebastià Sagreras s'ha centrat a aplaudir la "contundent i ràpida resposta" del president del Consell, Llorenç Galmés, en apartar Bonet del càrrec.

Aquests són alguns dels canvis al Govern i als consells insulars que s'han vist envoltats de polèmica.

La consellera Pilar Bonet, dimissió forçosa

El Consell de Mallorca ha encarregat als tècnics de la institució insular informes sobre totes les factures i contractes signats per l'exconsellera Bonet, encara que les acusacions per presumpte desfalc que l'han forçat a dimitir es refereixen exclusivament a la seva etapa anterior al càrrec públic. L'Ajuntament de Llucmajor, per la seva banda, també va anunciar que sol·licitarà una revisió dels contractes gestionats per Bonet durant la seva etapa com a regidora de Recursos Humans, Hisenda i Contractació, la passada legislatura. Tot i això, l'oposició ha reclamat una investigació més profunda, i el PSIB ha insistit que es faci una auditoria externa a ambdues institucions.

El gerent de l'Ibitec, destituït per un procés judicial

El gerent de l'Ibitec, Juan Antonio Serra, va ser destituït de manera fulminant el passat mes de novembre quan es va fer públic que s'obria un judici oral contra ell. La fiscalia li demanava presó per, presumptament, haver llepat una desconeguda en un restaurant i, després, haver clavat un cop de puny a un policia. El Govern va defensar que, tan bon punt va conèixer la data del judici, va prescindir de Serra. No obstant això, l'oposició va criticar que el vicepresident, Antoni Costa, ja sabia que estava processat per aquests càrrecs abans de contractar-lo. Costa va negar que la presidenta, Marga Prohens, hagués tingut aquesta informació. També va demanar perdó a les víctimes per haver nomenat un acusat d'agressió sexual. Aquest dilluns la defensa de l'exgerent de l'Ibetec ha presentat un escrit en què descarta la possibilitat d'arribar a un acord processal amb l'acusació. L'advocat de Serra nega la versió de les acusacions i per això no pot arribar a un pacte, que implicaria reconèixer la culpa a canvi d'obtenir una rebaixa en les condemnes i evitar el judici.

La cap de gabinet de Vidal, cessada per incompatibilitats

La cap de gabinet de la consellera d'Habitatge, Raquel Sánchez, va dimitir a principi d'octubre. Ho va fer després de veure's envoltada en una polèmica per haver combinat aquest càrrec amb el de consellera al Consell de Mallorca, cosa que és incompatible, segons la Llei de consells insulars. Aquesta llei marca clarament que un conseller electe no ser també alt càrrec al Govern autonòmic. Així i tot, Sánchez va mantenir el seient al Consell.

La directora de projectes del Consell, destituïda per disposar d'un lloc de titularitat pública

El Consell de Menorca va destituir a principis de setembre la directora de Projectes Sostenibles i Cooperació Local del Consell de Menorca, Marta Febrer, perquè va emprar un indret de titularitat pública per celebrar la festa d'aniversari de la seva filla. Es tracta del Llatzeret del port de Maó: Febrer va convidar 65 persones a la festa i va mobilitzar el personal encarregat de la gestió i el manteniment de l'espai, que, segons la normativa, no es pot fer servir per a actes privats, excepte en casos especials.

Reestructuració sobtada a Educació

El conseller d'Educació Antoni Vera, va fer una reestructuració del seu equip després de només sis mesos de legislatura. Va acomiadar l'exdirector general de Formació Professional i Formació Permanent del Professorat, Rafel Maura; l'exdirector general d'Universitats i Ensenyaments Artístics Superiors, Antoni Lluís Alcover, i l'ex director general de Personal Docent, Salvador Ruiz. Educació també va reestructurar el nom de les direccions generals, i varen entrar a l'equip del conseller Catalina Maria Ginart Serrano, Maria Isabel Salas Sánchez i Sebastià Massanet Massanet. En aquest cas, la polèmica no va envoltar els càrrecs, sinó que l'oposició va demanar a Vera si els canvis venien motivats per la necessitat de tenir perfils partidaris de l'aplicació de l'elecció de llengua a les escoles pactada amb Vox.

stats