Dimissió
Política 12/02/2024

El Consell de Mallorca estudia les factures i contractes signats per Pilar Bonet els darrers sis mesos

El president de la institució, Llorenç Galmés, ha insistit que qualsevol decisió de l'exconsellera "venia avalada pels informes dels tècnics"

ARA Balears
2 min
El president del Consell, Llorenç Galmés, durant el ple extraordinari

PalmaEl Consell de Mallorca ha encarregat als tècnics de la institució insular informes sobre totes les factures i contractes signats per l'exconsellera d'Hisenda i Funció Pública, Pilar Bonet, tot i que defensa que les acusacions de desfalc per les quals ha dimitit es refereixen exclusivament a la seva etapa anterior al càrrec públic. Així ho ha anunciat aquest dilluns en un ple extraordinari el president insular, Llorenç Galmés, i ho ha recollit Europa Press. En aquest sentit, Galmés ha insistit en diverses ocasions en una primera intervenció que les acusacions "no tenen res a veure amb la gestió de Bonet en el Consell".

El president de la institució ha avançat l'encàrrec dels informes "en nom de la transparència", tot i que ha subratllat que qualsevol decisió de Bonet en el seu càrrec "venia avalada pels informes dels tècnics". Segons Galmés, "no hi ha res que dugui a pensar que alguna cosa s'ha fet malament".

En el ple hi ha intervingut també la interventora de la institució, que, per la seva banda, ha assenyalat que una auditoria no seria necessària, perquè els tècnics garanteixen l'adequació i la legalitat dels processos i ha relatat com es fa la tramitació d'una despesa administrativa "perquè tots estiguin tranquils". Segons ha resumit, en el cas del Consell de Mallorca, Pilar Bonet no tenia ni tan sols permisos en l'aplicació informàtica amb la qual es fa el seguiment de la comptabilitat, tot i que sí en la signatura per donar conformitat a les factures. Això no obstant, ha reiterat que un conseller no pot donar conformitat a les factures si abans un tècnic no ho ha fet.

Així mateix, Galmés ha demanat a l'oposició que "no intenti confondre amb mentides i mitges veritats" i ha assenyalat que, davant la gravetat de les acusacions, s'ha actuat de manera "ràpida, contundent i amb molta transparència".

MÉS per Mallorca reclama una investigació profunda

En aquesta línia, el portaveu de MÉS per Mallorca al Consell, Jaume Alzamora, ha reclamat una investigació profunda i ha acusat Galmés de confondre la ciutadania amb una dimissió "per motius personals". Alzamora ha expressat que hauria considerat exemplar una destitució.

Per la seva banda, la portaveu del PSIB a la institució, Catalina Cladera, ha demanat una auditoria externa que inclogui, a més, el procediment de la tarifa d'incineració, que ha titllat de malversació, en referència a la injecció de 43 milions d'euros. Cladera també ha sol·licitat la relació de despeses de Bonet i ha demanat a Galmés si, en cas que surti alguna cosa, dimitirà.

Tot i això, membres del PP i de Vox han aplaudit la gestió de Galmés i han acusat l'oposició de posar en dubte la feina dels tècnics de la institució insular. A més, han respost amb un relat de casos de corrupció o presumptes irregularitats que afecten consellers (ara a l'oposició) i que, consideren, sí que afectaven el Consell i altres institucions.

stats