09/01/2022

Viatge a l’essència del periodisme

2 min

Hi ha documentals que et descobreixen persones que segurament no coneixeràs mai però que, malgrat tot, quedaran en un racó dins teu per sempre. I de tant en tant, al llarg de la vida, alguna espurna de realitat te les farà tornar a la memòria. És el cas de la Meera Davi, una de les protagonistes del magnífic documental Escrivint amb foc que podeu veure a Filmin. Una pel·lícula finalista als Oscars, premiada al Festival de Sundance i lloada per la crítica.ElWashington Post la va considerar “la pel·lícula sobre periodisme més inspiradora de la història, segurament”. Afirmacions tan rotundes potser generen unes expectatives irreals i ens obliguen a comparar-la amb altres produccions. I en el cas d’Escrivint amb foc seria injust. Perquè la realitat i les persones que et mostra el documental són tan extraordinàries que posar-les en un rànquing resultaria insensible.

Escrivint amb foc ens presenta les responsables del Khabar Lahariya, un diari de Uttar Pradesh, al nord de l’Índia, portat exclusivament per dones que formen part de la comunitat dalit, el rang més baix de la societat hindú, exclosa del sistema de castes. Els seus membres són considerats impurs i intocables. Són víctimes de la violència més extrema, especialment les dones, que suporten la brutalitat d’aquesta jerarquia retrògrada. La Meera Devi és la redactora en cap del diari i no només es dedica a informar de tot allò que passa a la zona d’Uttar Pradesh, sinó que és la responsable d’assumir el procés de digitalització del seu mitjà i de formar la resta de dones que integren la redacció. Tot això en plena misèria i en un context hostil i de rebuig permanent, al seu estatus social, a la seva vocació professional i a la seva opció de vida a contracorrent de les tradicions hindús.

El documental no només et mostra la realitat d’aquest diari sinó que observa discretament els matisos més subtils dels personatges que circulen per la història. Moltes de les dones que treballen al Khabar Lahariya no han rebut cap tipus de formació oficial, no saben fer servir un telèfon mòbil i amb prou feines entenen què significa el periodisme ni per a què serveix. I és la Meera Devi qui despertarà en elles no només la curiositat pel món sinó l’autoestima, la consciència social i unes eines professionals que ajudin a canviar la seva realitat. Si la cultura audiovisual ens ha parlat del periodisme des de l’èpica i els seus vincles amb les esferes de poder, aquest documental és un viatge a l’essència d’aquest ofici des de la més absoluta humilitat. “Així és com es lluita pel periodisme en una democràcia i els periodistes han d’utilitzar aquest poder amb responsabilitat”, diu la Meera Devi. La protagonista sap que no canviarà el món, però sí alguns racons que ajudin la seva comunitat. Escrivint amb foc ens remet a la funció més essencial del periodisme, als seus valors, a l’ètica dels professionals i al feminisme d’una manera pura, honesta i senzilla. I això és el que la fa profundament commovedora i inoblidable.

stats