La urgència de mesures davant una crisi que amenaça la cohesió social

El Govern admet allò que molts temen: són centenars de milers de treballadors de les Illes Balears que ja senten amenaçada la seva feina i que poden perdre-la, tot i que temporalment, o veure-la reduïda els propers mesos. Són centenars de milers de ciutadans entre una població que supera per poc el milió d’habitants, la immensa majoria dels quals estan lligats al sector turístic i àmbits relacionats. Tot i que les xifres d’afectats encara estan per concretar i s’aniran determinant les properes setmanes i mesos, les dades de l’Ibestat no deixen marge per al dubte: els afiliats a la Seguretat Social del sector turístic oscil·len durant l’any entre els 200.000 i els 70.000 treballadors, mentre que la resta del sector serveis, majoritàriament dependent del turisme, té una afiliació d’entre 290.000 i 250.000 persones.

A hores d’ara, amb la Setmana Santa turística ja perduda i amb el gran interrogant que, en aquest sentit, es planteja per al proper estiu, ningú ja no dubta que les Balears seran especialment castigades per l’altre gran drama del coronavirus: una crisi econòmica sense precedents que, com totes les grans crisis econòmiques, provoca una gran crisi social. Per això, quan tothom es demana com ho gestionarem, cal exigir al Govern el màxim suport a la població per evitar la fractura social, mesures contundents des d’ara mateix i, a més, una absoluta determinació en la posada en marxa urgent d’alternatives econòmiques al turisme fins ara regnant.

El fet, tants cops denunciat, de tenir la pràctica totalitat de l’economia, això és, de l’estabilitat social, basada en el turisme, demostra avui la feblesa a la qual estam sotmesos. És urgent plantejar-s’ho perquè, encara que en passar la crisi de la Covid-19 només ens deixi una crisi econòmica temporal i l’activitat turística restableixi la normalitat a la qual ens té avesats, hem d’haver après que no podem posar les nostres vides a mercè del que aguanta una sola branca, per molt forta que sembli ser.

Ens és imprescindible enfortir altres branques i treballar la cohesió social des de paradigmes com el respecte a la terra, al medi ambient, al producte local, a la investigació, a la tecnologia i també a la identitat cultural. Sense deixar de ser conscients de la importància que el turisme té per a les Illes, i que tornarà a tenir-la, cal diversificar l’aposta i el Govern ha de liderar des del minut u aquesta diversificació. De les grans crisis se n’ha d’aprendre i les passes han de ser fermes per sortir-ne forts i amb més elements de vertebració social.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF