18/01/2022

Un tercer grau implacable per a Boris Johnson

2 min

Dimarts a la una del migdia la periodista Beth Rigby, editora de política del canal Sky News, va entrevistar Boris Johnson en representació de la resta de companys de la premsa per aclarir si el primer ministre va mentir al Parlament quan va assegurar que creia que la festa al jardí del número 10 de Downing Street era una reunió de treball. L’entrevista va ser severa i demolidora, un tercer grau implacable. Rigby li va fer vint-i-quatre preguntes en setze minuts de conversa, moltes de les quals eren pura insistència en la mateixa qüestió. En les respostes, Boris Johnson es va disculpar fins a deu vegades amb els britànics.

L’entrevista es va dur a terme a peu dret en un dels centres de diagnòstic per combatre el coronavirus que ha inaugurat el primer ministre. Rigby estava fora de pla i Johnson va comparèixer davant el micròfon de Sky News sense americana, la camisa blanca força arrugada i la corbata amagada dins el pit aprofitant una obertura per entre els botons. Intentava crear certa imatge d’estar treballant durament. Portava mascareta quirúrgica i va mantenir un posat compungit. En algunes ocasions semblava que tenia els ulls plorosos o irritats.

L’estratègia de Rigby va consistir en repetir la mateixa pregunta des de diversos punts de vista per saber si va mentir al Parlament. Primer li va demanar directament i després li va recordar les diferents informacions i declaracions de testimonis -fins i tot el seu secretari personal- que asseguren que va ser advertit en persona i a través de correu electrònic que aquella festa incomplia les mesures sanitàries. La reiteració de la pregunta permetia obtenir tantes vegades la mateixa negativa de Johnson que, en cas que es confirmi l’engany, no podrà argumentar que ell volia dir una altra cosa. Rigby també li va demanar repetidament si dimitiria en cas que l’informe de la funcionària que investiga les festes del govern confirmi que va mentir al Parlament. Johnson va llançar sempre pilotes fora dient que calia esperar els resultats de l’informe. Feia així evident que no volia verbalitzar la paraula dimissió i ni tan sols obrir remotament la porta a aquesta possibilitat.

Johnson, enrocat en la seva versió, va transmetre la imatge d’un home atrapat.

L’entrevista televisiva amagava, a més, un fet implícit però d’un cert simbolisme per als espectadors. El desembre del 2020 es va saber que Beth Rigby, la periodista que li feia l’entrevista, havia assistit juntament amb un altre col·lega de la redacció de Sky News a la festa d’aniversari d’una companya de la cadena, la popular presentadora Kay Burley. Tots tres periodistes van incomplir, per tant, les mesures sanitàries durant el confinament del país. Sky News va apartar els tres professionals de l’antena i va fer pública la sanció. Rigby va estar tres mesos sense sortir en pantalla. Per tant, davant Boris Johnson, Rigby era el clar exemple d’algú que va pagar el que va fer, en va assumir la responsabilitat i en va acceptar les conseqüències.

stats