Opinió 08/10/2019

Si fos un turista, em sentiria estafat

2 min

PalmaEl Govern haurà d'afegir un nou projecte a la web IllesSostenibles.travel, potser al costat del de la 'Cartografia de la posidònia a les Balears', del de 'Cambreres de pis i salut' o del de 'Creació de l'Institut de Recerca de les Illes Balears'. Es dirà alguna cosa com 'Donació als hotelers afectats per la fallida de Thomas Cook' i tindrà un import de prop de gairebé tres milions d'euros -molt superior al dels tres exemples que he anomenat-. L'Executiu ho haurà de fer si vol ser coherent amb la transparència que predica, i perquè els turistes puguin saber què s'ha fet amb els doblers que han pagat amb l'Impost de Turisme Sostenible (ITS).

Pot ser que, tot i això, els turistes trobin estrany que l'impost serveixi per rescatar hotels afectats per la bancarrota d'un touroperador. La web que explica què és i per a què es fa servir l'ITS diu que amb aquest fons "se subvencionen projectes que persegueixin el desenvolupament i la protecció mediambiental, la promoció del turisme sostenible, la recuperació del patrimoni històric, la recerca científica, el foment de la formació i l’ocupació, i l’adquisició i rehabilitació d’habitatges destinats a lloguer social". Supòs que aquest projecte nou l'encabiran al calaix del foment de l'ocupació -és l'únic lloc on podria encaixar remotament- i que, per tant, explicaran quants llocs de feina nous s'hauran obert amb aquests doblers.

Tot això és una hipòtesi, però entenc que el Govern haurà d'actuar així perquè, si no, és molt probable que algun turista se senti estafat. Vaja, si jo hagués pagat fins a quatre euros per cada dia d'allotjament, cercàs informació sobre què es fa amb els meus doblers, veiés que els han donat a l'hotel per al qual ja vaig pagar el preu de l'habitació i que, a més, tot això se m'amaga a la web oficial de l'impost, no entendria res. Em pensaria que m'han pres el pèl, que m'han estafat. De tota manera, he de dir que encara que el Govern balear fes tot això i fos transparent, si veiés que dona als hotelers els doblers que he pagat per a un impost, continuaria sense veure-ho gens clar. Em semblaria, com a mínim, sospitós. Hi hauria alguna cosa de la relació entre l'administració illenca i els hotelers que em grinyolaria.

Alguns hotelers han posat el crit al cel perquè els doblers de l'ITS es dedicassin a programes, per exemple, per fer habitatge protegit. Consideren que només s'haurien de dedicar a protegir el medi, no a redistribuir una petita part de la riquesa que s'embutxaquen. No he sentit que cap d'aquests hotelers es queixi perquè ara els fons d'aquest impost es donin als seus companys afectats per la fallida. Tot i que això tampoc és protegir el medi, precisament. Ni repartir la riquesa que genera el turisme. Tampoc és tornar-los doblers, perquè mai han estat seus. No és res més que una donació difícil de justificar sense renunciar a la coherència.

stats