03/11/2023

Sant Alonso Rodríguez, assistiu-nos

3 min

L'equip de govern de Cort, format pel PP i Vox i liderat (més o manco) pel batle Jaume Martínez, ha trobat necessari decorar la façana de l'Ajuntament de Palma amb un quadre ben gran que representa un sant en plena experiència mística a Bellver. El tinent de batle Javier Bonet, amb l'entusiasme que el caracteritza, quasi tan impactant com el dinamisme de la seva esposa Marga Prohens, en va donar les explicacions. Es veu que es tracta de sant Alonso Rodríguez, un sant mallorquí arribat de Segòvia, on havia nascut i viscut fins que va quedar vidu i va prendre els hàbits. Va ser enviat a Mallorca, que en ple segle XVI, que va ser el temps d'aquest sant, devia ser una destinació prou intrigant. Va fer feina de porter, concretament al col·legi dels jesuïtes de Monti-sion, i segons pareix, se li va aparèixer la Verge Maria quan passejava pel bosc de Bellver. Això està bé, però no és necessàriament un miracle, perquè tenir visions al mig del bosc de Bellver és una cosa que encara avui li passa a bastanta gent. 

Desconeixia –com molts de conciutadans, crec– l'existència de sant Alonso Rodríguez, però, pel que es veu, és sant mallorquí i copatró de Palma, juntament amb sant Sebastià, que té més afany de protagonisme. En bona hora, només faltaria. Sant Alonso Rodríguez no té superpoders especials, però se'l veu de bona pasta. El susdit Javier Bonet assegura que posar el quadre amb la seva imatge a la façana de l'Ajuntament és una tradició que va ser vilment truncada pels governs d'esquerres, que són descreguts i malvats. Segur que també és així, perquè Javier Bonet mai diria una cosa per una altra, però de bell nou resulta que, per a molts, també és la primera vegada a la vida que veiem aquest quadre (i, per ser sincers, podíem haver continuat sense veure'l perquè és bastant dolent, però d'això tampoc en té la culpa el sant). Parlant de tradicions, com que el van penjar dia 31 d'octubre, vigília de Tots Sants i nit de Halloween, molts vam pensar que posaven l'estampa amb el propòsit d'afegir l'Ajuntament de Palma a la festa dels morts vivents. I posats a dir, tampoc no sembla que hagin acabat d'encertar-la amb la tria del sant, perquè resulta que el segovià Alonso Rodríguez va aprendre la mar de bé el català de Mallorca i era ferm partidari de no canviar-lo pel castellà a l'hora de predicar. Segurament, l'Ajuntament de Jaime Martínez i Fulgencio Coll li hauria obert un expedient per delicte d'odi, i l'hauria denunciat a l'Oficina Lingüística per atemptar contra els drets lingüístics i contra la unitat d'Espanya.

Però vaja, en realitat del que es tracta –i per això riuen tant Javier Bonet i els seus alegres companys del PP i de Vox– és de no deixar passar ni una ocasió de mostrar-se com una colla d'ultres que entenen el fet de governar com la celebració permanent d'un partit de futbol que han guanyat per onze a zero. Tant és si es tracta de renunciar a 13 milions d'euros de fons europeus per fer l'eix cívic del carrer de Cotlliure com d'aturar la compra de busos ecològics, com de deixar a lloure els caçadors per la ciutat, com d'eliminar de l'ordenament intern de l'ajuntament les referències a la llengua pròpia, a la violència de gènere o al col·lectiu LGTBIQA. Es tracta sempre d'anar a la inversa de la resta d'Europa, només perquè troben divertit fer de gorans d'extrema dreta, i a més fer-ho des de les institucions, amb ostentació i arrogància. En fi, Javier Bonet i companyia: posau sants on vulgueu, com si voleu penjar els pòsters que teníeu a l'habitació quan éreu adolescents. Però sapigueu que a ningú li interessen, ni li importen, les vostres provocacions infantils, provincianes i amb tuf de neofranquisme covat i estantís.

Escriptor
stats