22/01/2024

La reina Letícia fomenta la lectura

2 min
La reina Letícia, escoltant el discurs de Felip VI a l'obertura de la XV Legislatura de les Corts Generals.

Com que els periodistes del cor espanyols no parlen de la testa coronada de Felip VI, per lleialtat, suposo, està produint-se un fenomen extraordinari, que, entenc, neix a rebuf del canal de YouTube de Pilar Eyre, on parla de tot d’assumptes del cor des de casa seva. Tot de youtubers d’arreu del món s’han comprat micròfons, s’han attrezzat una cambra, se l’han il·luminat, i parlen dels dos llibres sobre l’assumpte banyívol: el del periodista Jaime Peñafiel i el del cosí de la reina, David Rocasolano.

Els youtubers llegeixen en veu alta capítols dels llibres, amenitzats amb imatges, o “els expliquen”. Consideren “censura” que no se’ls permeti fer-ho, perquè ells no saben res de drets de reproducció. Com un estudiant que ha de llegir els “episodis amorosos” del Tirant lo Blanc, et fan saber l’esforç que ha sigut llegir-ho i “entendre-ho”. N’hi ha una que repeteix: “Jo no només ajunto lletres. Jo faig l’esforç d’entendre-ho”. Per a molts dels seus seguidors, llegir és un acte hermètic i cansat.

No conec millor campanya de foment de la lectura que aquests llibres sobre la casa reial espanyola. Com tots sabem, el principal requisit per aprendre física quàntica o planxar és l’interès. Tothom pot aprendre’n si s’hi posa. El carnet de conduir n'és la prova. L’estudiant més totxo, el que mai va aconseguir aprendre res a classe, suant sang es treu el carnet. Ho fa.

És commovedor veure els youtubers explicant com “s’han preparat” el “directe” i dient, posem pel cas, i sense ironia, que estem parlant d'“una monarquía del siglo equis, equis, i”. Diria que Letícia ha fet més pel foment de la lectura —del llibre que sigui, escolti— que qualsevol campanya del Bibliobús. Calen molts més parents dels Borbons escrivint llibres. I l’argument és igual. El que està passant amb els monarques és molt més salvatge que el que passa a Madame Bovary i només una mica menys salvatge que el que passa a la Bíblia.

stats