07/05/2021

El REB, a la llista d’espera de l’Estat

2 min

L’estat pagarà l’Iva pendent de 2017 a les Balears. El que no està tan clar és quin ministre pitjarà l’ordre d’abonament. La titular d’Hisenda, María Jesús Montero, ho va afirmar clarament dimecres a Palma. No va dir cap mentida: “El que es faci amb un territori es farà amb tots els altres”. I és que és conscient que hi ha una sentència favorable a Castella i Lleó. Si l’Estat no es vol trobar amb un caramull de denúncies i els pertinents litigis, sap que ha de pagar. Ara, per ventura fa el ronser, perquè té altres rebuts més urgents i fa mal dir quan i qui abonarà el deute.

Montero va venir per signar el conveni que permetrà que arribin 855 milions per ajudar empreses i autònoms. Aquests doblers són més que ben rebuts, però si s’esperava la ministra a les Illes era perquè explicàs quan es complirà amb tot el que queda pendent del REB. Ella, fent mostra que és la portaveu del govern per mèrits propis, va torejar les preguntes amb mestria i va anestesiar possibles crítiques. “D’aquí a poc temps, la Comissió Mixta d’Economia i Hisenda es reunirà per determinar el factor d’insularitat”, va etzibar mirant la presidenta Armengol. 

Va calmar possibles revoltes. Ara, la pregunta és quan. De moment, no té cap cita a la seva agenda i probablement no bloquegi cap dia fins que el seu cap de files li digui que ho faci, que li recordi que el REB és una prioritat. 

Armengol haurà de continuar cridant a la Moncloa perquè Pedro Sánchez entengui que és una qüestió cabdal per a la credibilitat del PSOE. Seria molt preocupant i sospitós que la reunió arribàs quan ens tornam a acostar a unes eleccions. De moment, la part fiscal continua dins un calaix des de les passades autonòmiques. Queden dos anys per obrir-lo?

stats