09/11/2022

El PSIB i el problema de voler abastir-ho tot

2 min

La promoció turística ha tornat a crear veus discordants entre els socis del Pacte. Inicialment, el patrocini al Reial Mallorca va portar a una reunió de crisi al Consell, amb la convocatòria de la militància per part de MÉS per analitzar el seu paper dins el govern insular. Ara, la visita de la cap de l'Executiu balear, Francina Armengol, i el conseller de Turisme, Iago Negueruela, a la fira més gran de promoció turística del món, la World Travel Market (WTM) de Londres, ha esdevingut el següent episodi.

MÉS intenta marcar perfil, encendre les bases i marcar agenda a sis mesos de les eleccions amb el tema de la promoció. Sense anar més lluny, el coordinador ecosobiranista, Lluís Apesteguia, va reclamar aquest dilluns que no es destinin més doblers a la promoció, coincidint amb la inauguració de la fira. Cal puntualitzar que els pressupostos del Govern de 2023 preveuen una partida de sis milions en aquest sentit. Ara bé, MÉS fa set anys que forma part del Govern, i la legislatura passada va gestionar la cartera de Turisme amb Biel Barceló i Bel Busquets –i el mateix Apesteguia en el gabinet. Per això, la negació de la promoció turística pot satisfer les bases, però també pot provocar l'efecte contrari: l'exigència que el partit, des de l'Executiu, podria haver pressionat més en aquest sentit.

Davant de les reclamacions dels ecosobiranistes, Negueruela ha arribat a afirmar que en una fira de promoció turística "el Govern no fa promoció turística". El PSIB, com el PP, són formacions que es denominen catch all party, és a dir, que volen abastir-ho tot. De fet, el conseller de Turisme ha afrontat un doble joc aquests mesos: mentre impulsa una llei que dona peu al decreixement i deixa clar que no es pot augmentar el nombre de visitants, celebra que la temporada turística hagi estat de rècord –s'ha assolit el tercer agost amb major pressió humana de la història–, emparant-se en la necessitat de la recuperació econòmica. A més, ha afirmat que el 2023 Mallorca tindrà una temporada turística de deu mesos, i en les altres illes començarà al març, sense deixar clar si això implicarà un repartiment dels turistes que es concentren a l'estiu.

Les paraules de MÉS han estirat el PSIB a l'esquerra. S'ha de dir, però, que Armengol va accentuar el viratge a l'esquerra en el Debat de Política General, alineant-se amb les polítiques de Pedro Sánchez. Així i tot, els socialistes es veuen en la decisió de deixar de banda la línia d'opinió que han compartit amb el PP o El Pi, quant a la defensa d'una temporada de rècord de visitants. "A nosaltres potser no ens faci sumar vots, però sens dubte al PSIB n'hi pot llevar", afirmaven des del PP. A tot això se suma que l'Agència d'Estratègia Turística (AETIB) passarà el 2023 de ser la tretzena de les 20 empreses públiques del Govern que més finançament reben a la segona (154 milions), només per darrere l'IB-Salut (2.193 milions).

stats