OBSERVATORI
Opinió 01/11/2015

De la Policia Local al Congrés dels Diputats

2 min
Gijón, Isern i Julio Martínez, abans de començar el ple d'aquest dijous a Cort. ISAAC BUJ

Dos dels responsables polítics de la Policia Local de Palma durant els darrers quatre anys aspiren a ser els candidats del seu partit al Congrés dels Diputats. El titular és cert. La mateixa setmana que ha esclatat l'enèsima operació judicial contra la trama corrupta a Sant Ferran, quan un altre jutge assenyala novament que els fets apunten que existia una connivència entre els comandaments i agents implicats, alguns dels seus superiors polítics, Mateu Isern i Álvaro Gijón, han comparegut públicament. Però no ho han fet per donar explicacions sobre el cas, sinó per presentar la seva candidatura per competir per ser el cap de llista del PP balear per al 20-D. Així, com si no estigués passant res.

L'actitud de l'exbatle i del seu extintent de batle, abans i ara enfrontats, demostra el llarg recorregut que encara queda per fer en l'exigència de responsabilitats polítiques. Potser ni ells mateixos no han pensat que la gravetat del cas de la Policia Local que gestionaren directament des de Cort en els darrers quatre anys els obligàs a donar cap tipus d'explicació aquests dies. Molt manco que això els pogués inhabilitar per aspirar ara a tenir un premi per part del seu partit. Però és que potser tampoc no ho ha pensat ningú dins el PP, i segur que tampoc no ho ha fet ningú en la resta dels partits, perquè si fos així s'entén que ja els ho haurien retret.

Tot plegat demostra que els polítics i els partits són incapaços d'exigir-se responsabilitats polítiques a si mateixos i, per això, només actuen quan se supera el llistó, moltes vegades injust, de la imputació judicial. Un llistó que no fixen ells, sinó els jutges, de manera que és una altra manera de no assumir la responsabilitat. Si bé Isern i Gijón ja s'han defensat en alguna ocasió advertint que la trama a la Policia Local existia ja abans que començàs el seu mandat, el que estan admetent així és que quan governaven coneixien que alguna cosa no anava bé a Sant Ferran i que durant la seva gestió no només no es va resoldre res, sinó que, i això ho diuen els jutges, els corruptes van ser premiats.

Els qui no podrien aspirar a ser candidats del PP al Congrés són, per exemple, l'exintendent de la Policia a qui Isern i Gijón van donar plens poders en arribar a Cort, Antoni Vera, imputat com un dels presumptes caps de la trama, o a qui van mantenir com a regidor de Seguretat Ciutadana fins al final, Guillermo Navarro, imputat com a possible encobridor, o l'exdirector general i dirigent del PP de Palma, Enrique Calvo, imputat i que continua en el càrrec intern. Així les coses, que ningú no esperi explicacions d'Isern i Gijón abans de fer campanya per anar-se'n a Madrid, el seu particular premi.

stats